Микел Артета призна, че е изпитвал съмнения относно това дали е правилният човек, който да продължи да води Арсенал, след разочароващия им край на миналия сезон.

"Топчиите" не успяха да станат шампиони на Висшата лига, независимо че водеха в класирането в продължение на 248 дни - това е рекорд за отбор, който в крайна сметка не е вдигнал шампионската титла на страната в историята на първенството. Серия от едва две победи в осем мача между април и май, в комбинация с 12 поредни победи на Сити, доведе до поредна титла за момчетата на Пеп Гуардиола. Въпреки силната си игра миналата кампания, Арсенал не съумя да триумфира в нито един от останалите три турнири, в които участва - Лига Европа, ФА Къп и Купата на Лигата.

Говорейки преди спора за трофея Къмюнити Шийлд със Сити на "Уембли", Артета се върна към реакцията си на събитията в края на сезона.

"Първите няколко седмици бяха много тежки. Първото нещо, което трябва да направиш, е да погледнеш в огледалото и да осъзнаеш - имало ли е нещо, което си могъл да направиш по-добре или различно? Ако случаят е такъв, то тогава трябва да се поучиш от грешките си. Самокритикувай се. Продължаваш ли да бъдеш правилният човек за клуба в бъдеще, разполагаш ли с енергията и вярата? Отне ми сериозна равносметка, но отговорът е "да" и съм изпълнен с много енергия и позитивизъм", каза испанският мениджър на лондончани, които започват сезона във Висшата лига с домакинство на Нотингам Форест на 12 август.