Вицешампионът Арсенал направи голям мач и завърза до краен предел битката за титлата, след като победи настоящия лидер във Висшата лига Ливърпул с резултат 3:1 в голямото дерби от 23-ия кръг на първенството.

Всичко стартира от Букайо Сака, който откри в 14-ата, но в третата минута на добавеното време на първата част Габриел Магаляеш си отбеляза автогол, за да възстанови паритета. Габриел Мартинели даде нов аванс на домакините м 67-ата минута след груба грешка на Алисон и Върджил ван Дайк, а кошмара на мърсисайдци Леандро Тросар оформи крайния резултат във втората минута от добавеното време. Мърсисайдци завършиха двубоя и с чове по-малко, след като Ибрахима Конате беше изгонен за два жълти картона в 88-ата минута. 

Снимки: Gulliver/GettyImages
100 снимки

"Артилеристите" бяха по-добрият отбор на терена и съвсем заслужено стигнаха до трите точки. Играчите на "червените" пък изглеждаха изморени, мудни и бавни, като липсваше каквато и да е идея в играта им през цялата среща, а грешките в отиграванията им бяха често явление. По този начин Арсенал взе реванш за загубата с 0:2 за ФА Къп през януари, отново на "Емиратс". По-рано през сезона пък двата тима направиха 1:1 на "Анфийлд" за първенство. Днешната среща пък бе под №200 между двата състава в шампионата. 

Така, Арсенал се завърна в битката за титлата, като събра 49 точки на втората позиция, докато Ливърпул допусна едва втората си загуба през кампанията и за момента остава първи с 51 пункта. Актуалният шампион Манчестър Сити обаче тепърва ще изиграе двубоя си от този кръг в понеделник вечер като гост на Брентфорд и при успех ще изравни "топчиите". Не трябва да се забравя обаче, че "гражданите" имат и още един мач по-малко, спрямо двата си големи конкурента за трофея от Висшата лига.

Мениджърът на Арсенал – Микел Атета, не можеше да разчита на нападателя Габриел Жезус, който имаше контузия в коляното, както и Емил Смит Роу също бе аут. Техните места бяха заети Жоржиньо и Кай Хавертц. На вратата бе Давид Рая, а пред него в защита бяха Бенджамин Уайт, Уилям Салиба, Габриел Магаляеш и Олександър Зинченко. Тройката в центъра бе оформена от капитана Мартин Йодегор, Деклан Райс и Жоржиньо. Атаката пък бе водена от Букайо Сака и Габриел Мартинели по крилата, и Кай Хавертц на върха ѝ.

Наставникът на Ливърпул - Юрген Клоп, пък бе направил три промени в сравнение с победата с 4:1 над Челси  в сряда. Трент Александър-Арнолд се завърна отдясно на отбраната за сметка на Конър Брадли, който се представяше блестящо в последните седмици, но в събота загуби баща си, заради което е извън групата за днешния двубой. Райън Гравенберх започна на мястото на Доминик Собослай, който също не е в групата, а Коди Гакпо стартира вместо Дарвин Нунес, който също бе с контузия след мача с Челси, но е на пейката за началото. Тиаго Алкантара пък бе в групата за първи път през този сезон. Алисон беше вратар, а в защитата, освен Александър-Арнолд, действаха Ибрахима Конате, капитанът Върджил ван Дайк и Джо Гомес. В центъра оперираха Къртис Джоунс, Алексис Мак Алистър и Гравенберх. Тройката в нападение пък бе оформена от Луис Диас, Диого Жота и Гакпо.

КЛАСИРАНЕ ВЪВ ВИСШАТА ЛИГА / ПРОГРАМА / РЕЗУЛТАТИ

Арсенал Ливърпул

източник: Sofascore.com


Мачът стартира с ранен шанс за гостите от Ливърпул, които още след 40 секунди игра можеха да открият резултат. Дъго подаване на капитана Върджил ван Дайк опита да намери Коди Гакпо, но Уилям Салиба не успя да се справи, кълбото стигна до Диого Жота. Португалецът обаче баче си поведе дълго топката и вратарят Давид Рая улови.

Арсенал обаче отговори в 11-ата минута, когато Габриел Мартинели напредна по левия фланг, надбяга Ибрахима Конате в наказателното поле и центрира към точката за дузпа, където Букайо Сака обаче не успя да засече по най-добрия начин с глава.

Две минути след това Ливърпул също беше пред вратата на домакините, когато Гакпо беше изведен от Алексис Мак Алистър зад защитата и стреля по тревата от границата на наказателното поле, но покрай дясаната греда на Рая.

Арсенал обаче опърви нанесе своя удар в 14-ата минута, когато откри резултата. Тогава домакините изнесоха добре, като Олександър Зинченко намери капитана Мартин Йодегор на центъра, а норвежецът изведе отлично с едно докосване Кай Хавертц зад защитата на гостите, влезе в наказателното поле и стреля, но Алисон илезе добре и парира изстрела. Кълбото обаче попадна в Сака, който нямаше как да пропусне за 1:0.

Постепенно след попаднието Ливърпул поуспокои играта и погледна по-смело към предни позиции, но така и не се стигаше до удар по посока вратата на Рая. "Артилеристите", от своя страна, продължаваха да бъде много опасни на контраатака и бързо се прегрупираха от защита в нападение. 

В 20-ата минута завърналият се сред титулярите Александър-Арнолд сгреши с подаването през собственото си наказателно поле, след което Хавертц веднага пусна към Йодегор. Ван Дайк обаче се намеси прекрасно и блокира удара на норвежеца.

Девет минути по-късно Ван Дайк засече с глава центриране в наказателното поле от корнер, но над напречната греда.

В 38-ата минута Конате не успя да изчисти добре с глава центриране отляво, а топката попадна в Габриел Магаляеш, който стреля точно по тревата от границата на наказателното поле, но Алисон плонжира и улови.

До почивката домакините имаха още една добра ситуация, като в добавеното време Йодегор задържа добре отдясно на наказателното поле и подаде за Сака, който върна за Жоржиньо. Италианецът пък хитро намери в пеналтерията Мартинели, чийто удар бе блокиран.

В третата минута от добавеното време Ливърпул изравни, но не и без доза късмет. Райън Гравенберх намери с дълъг пас Луис Диас, който влезе отдясно в наказателното поле, но бе блокиран от Уилям Салиба. Настойчивата игра на колумбиеца обаче даде резултат и се пребори отново за кълбото, като опита изстрел, получи се рикошет в ръката на Габриел, а Рая закъсня с реакцията и то попадна във вратата му за 1:1.

На почивката Артета замени Зинченко с Якуб Кивиор.

Мърсисайдци стартираха добре вторто полувреме и още преди да е изтекла и 46-ата минута изстреля истински снаряд от над 30 метра, но топкаа премина покрай дясната греда на Рая. Две минути след това Къртис Джоунс влезе в наказателното поле отляво и стреля към даления ъгъл, но покрай гредата в аут.

В 52-рата минута Йодегор стреля от границата на наказателното поле, топката рикошира в Конате и премина на сантиметри от дясната греда.

Почти след час игра Юрген Клоп направи тройна смяна. Той пусна в игра Андрю Робъртсън, Харви Елиът и Дарвин Нунес на местата на Трент Александър-Арнолд, Райън Гравенберх и Коди Гакпо.

В 62-ата минута Жота напредна към наказателното поле и комбинира с Диас отляво в наказателното поле, който стреля точно от движение, но право в ръцете на Рая.

Минута след това Хавертц поиска дузпа, след като падна в наказателното поле след единоборство с Мак Алистър. Наказателен удар обаче нямаше, тъй като германецът сам потърси контакта.

Арсенал обаче нанесе втори удар в 67-ата минута след огромна грешка на Алисон и Ван Дайк. След едно, на пръв поглед, безобидно дълго подаване към наказателното поле на Ливърпул Алисон излезе да изчисти топката, но не се разбраха с Ван Дайк и кълбото попадна в Мартинели, който на празна врата просто нямаше как да сбърка за 2:1.

"Червените" тръгнаха в атаки и десет минути по-късно Мак Алистър шутира пред наказателното поле от въздуха, но топката премина покрай лявата греда на Рая.

В 84-ата минута Йодегор центрира отдясно в наказателното поле, където отлично се придвижи Якуб Кивиор и стреля точно с глава, но право в ръцете на Алисон. Веднага след това на терена се завърна Тиаго Алкантара за Ливърпул, който замени Джо Гомес.

Две минути преди края на редовното време ситуацията за гостите стана още по-тежка, след като Ибрахима Конате спря непозволено Хавертц, за което получи жълта картон. Това обаче бе втори негов и съответно бе изгонен.

Във втората минута от добавеното време Арсенал сложи точка на спора с трето попадение. Кивиор отигра с глава за резервата Леандро Тросар на левия фланг, който преодоля елегантно Харви Елиът, напредна сам на скорост отляво в наказателното поле. Той бе сам и трябваше да стреля и го направи в близкия ъгъл, като се получи рикошет в крака на Ван Дайк, а Алисон се намеси доста слабо, като позволи кълбото да мине първо между ръцете, а после и между краката му за крайното 3:1.


FT  | АРСЕНАЛ – ЛИВЪРПУЛ  3:1

1:0 Букайо Сака 14'

1:1 Габриел Магаляеш (автогол) 45+3'

2:1 Габриел Мартинели 67'

3:1 Леандро Тросар 90+2'

Червен картон: Ибрахима Конате (Ливърпул) 88'

Висша лига, 23-и кръг

Главен съдия: Антъни Тейлър, Англия

Стадион: „Емиратс“, Лондон, Англия


Стартови състави на двата отбора:

АРСЕНАЛ (4-3-3): 22- Давид Рая – 4. Бенджамин Уайт ж.к., 2. Уилям Салиба, 6. Габриел Магаляеш ж.к. , 35. Олександър Зинченко – 8. Мартин Йодегард (к), 41. Деклан Райс, 20. Жоржиньо – 7. Букайо Сака ⚽, 29. Кай Хавертц, 11. Габриел Мартинели ⚽

Резерви: 1. Аарън Рамсдейл (вр), 17. Седрик Соареш, 15. Якуб Кивиор ж.к., 76. Реуел Уолтърс, 10. Емил Смит Роу, 25. Мохамед Елнени, 24. Рийс Нелсон, 14. Едуард Нкетия, 19. Леандро Тросар ⚽

Мениджър: Микел Артета

ЛИВЪРПУЛ (4-3-3): 1. Алисон – 2. Джо Гомес ж.к., 4. Върджил ван Дайк (к), 5. Ибрахима Конате ж.к., 66. Трент Алекснадър-Арлонд – 17. Къртис Джоунс, 10. Алексис Мак Алистър, 38. Райън Гравенберх – 7. Луис Диас, 18. Коди Гакпо, 20. Диого Жота

Резерви: 62. Куийвийн Келехър (вр), 13. Адриан (вр), 78. Джарел Кунса, 26. Андрю Робъртсън, 19. Харви Елиът, 6. Тиаго Алкантара, 53. Джеймс МакКонъл, 42. Боби Кларк, 9. Дарвин Нунес

Мениджър: Юрген Клоп