Арсенал се намираше в лек възход на формата в Премиършип, донесъл три поредни победи, но Нюкасъл сложи край на добрите дни за иначе мъчещите се в първенството „топчии” след обрат и победа с 2:1 в мач от 34-ия кръг.

На „Сейнт Джеймсис Парк” домакините изиграха отличен мач, в който заслужено на свой ред достигнаха до четвъртия си пореден успех и на практика със сигурност си осигуриха запазване на елитния статус.

Арсенал пък за първи път в историята на Висшата лига записа пета поредна загуба като гост и все още няма спечелена точка далеч от дома през 2018-а.

Резултатът в двубоя бе открит в 14-ата минута при първия реален шанс за гол. До попадението доведе прекрасна комбинация между Пиер-Емерик Обамеянг и Александър Лаказет. Габонецът центрира много меко отдясно към колегата си, който с шпагат успя да засече топката във въздуха и да я отправи във вратата за 1:0.

3 минути по-късно „свраките” имаха съвсем резонни претенции за дузпа. Изстрел на Обамеянг отлетя в аут, но телевизионните повторения показаха, че при изстрела има рикошет в ръката на Джамал Ласелс. Съдията Антъни Тейлър обаче не забеляза това и отсъждането бе за аут.

Нюкасъл изравни в 29-ата минута след чудесна отборна комбинация на "свраките", завършило с гол на Айозе Перес. Джонджо Шелви даде страхотен пас в дълбочина, Дуайт Гейл успя да поеме топката зад защитата и да подаде на фланга. Там Деандре Йедлин отправи хубав пас по земя към Перес, който засече майсторски, пращайки топката в близкия ъгъл. В края на полувремето Калъм Чеймбърс стреля опасно, но встрани от страничната греда.

Нюкасъл стигна до пълния обрат в 68-ата минута след нова сериозна грешка в отбраната на "топчиите", която бе наказана от Мат Ричи. Грешката бе на Шкодран Мустафи, след него и Начо Монреал не се справи особено добре. След мигновен пас с глава, Айози Перес само леко докосна топката към Ричи, който от добра позиция не се притесни и реализира за 2:1.

Малко след това Кенеди бе близо и до трети гол, но изстрелът му от близко разстояние срещна напречната греда. Перес също имаше добра възможност, докато гостите действаха колебливо и така и не стигнаха до шанс за изравняване.

В класирането Арсенал е шести с 54 точки, само на 2 точки пред седмия Бърнли. Нюкасъл е на 10-а позиция с 41.