Отборът на Арсенал записа трета победа от началото на сезона във Висшата лига. Тимът на Арсен Венгер не срещна особени трудности при домакинството си на Уест Бромич Албиън в последен двубой от 6-ия кръг на Премиършип. „Артилеристите“ се наложиха с 2:0, а и двата гола за победителите бяха дело на Александър Лаказет.

Французинът се превърна в първият футболист на лондончани, който успява да се разпише в първите си три домакински двубоя за Арсенал във Висшата лига.

Големият рекорд в този мач обаче бе за капитана на гостите Гарет Бари. 35-годишният англичанин записа името си в историята на Висшата лига, като изигра рекордния си 633-ти мач в Премиършип, подобрявайки с един двубой досегашното постижение на легендата на Манчестър Юнайтед Райън Гигс.

Забележително! Гарет Бари вече е номер 1 във Висшата лига

През първото полувреме Арсенал бе отборът, който владееше топката, но гостите от Бирмингам създаваха по-големите опасности пред една от двете врати. Домакините все пак успяха да се възползват от териториалното си предимство чрез Александър Лаказет, който откри в 20-ата минута.

Първата опасност обаче бе на сметката на Уест Бромич Албиън. Джей Родригес получи топката отляво в наказателното поле, финтира чудесно Шкодран Мустафи, който обаче успя да го препъне. Въпреки това обаче, Родригес се изправи и стреля силно по диагонала, а гредата срещна левия страничен стълб на вратата зад Петър Чех. При добавката Джейк Ливърмор не успя да улучи рамката на вратата.

В 20-ата минута футболистите на Арсен Венгер получиха правото да изпълнят пряк свободен удар, а зад топката застана Алексис Санчес. Чилиецът стреля силно, вратарят на гостите Бен Фостър направи отлично спасяване, успявайки да отклони топката в гредата. За негов лош късмет след това тя попадна в притичалия Александър Лаказет, който с глава откри за „артилеристите“.

Така Лаказет се превърна в първия футболист на Арсенал, който успява да се разпише в първите си три домакински мача за клуба.

Арсенал продължи да атакува масирано към вратата на УБА, като най-активни в предни позиции бяха Алексис Санчес и Александър Лаказет. В 33-ата минута чилиецът имаше претенции за дузпа, след като бе дръпнат за фланелката от Криховяк. Претенциите на Санчес обаче бяха подминати от главния рефер.

Седем минути преди почивката отбраната на Арсенал бе поставена пред истинско изпитание. След колеблива игра на Аарън Рамзи, топката попадна в Криховяк, който намери на далечната греда Джей Родригес. Нападателят на УБА преодоля Петър Чех, но ударът му бе избит от голлинията от Начо Монреал.

В заключителните секунди на първата част отново Родригес имаше възможност да се разпише след меле пред Петър Чех, но и този път късметът не бе на негова страна.

През второто полувреме нещата на „Емиратс“ не се промениха особено. Домакините продължиха да диктуват темпото на терена, а Лаказет и Санчес да тормозят отбраната на „дроздовете“.

В 65-ата минута дойде и преломният момент в срещата, когато „артилеристите“ вкараха втория си гол в срещата. Той дойде от дузпа и отново бе на сметката на Александър Лаказет. Аарън Рамзи проби отляво в наказателното поле, но бе изблъскан от Алан Ниом. Реферът Роб Мадли прецени, че футболистът на УБА е действал неправомерно и посочи бялата точка.

Играчите на гостите протестираха, но без особен успех. Зад топката застана Лаказет, който стреля изключително технично и прати топката на милиметри от левия страничен стълб на вратата, оставяйки безпомощен Бен Фостър.

Вторият гол в мача окончателно пречупи мераците на гостите за каквото и да е било в мача. Футболистите на Арсенал изцяло поеха контрола върху срещата, а наставникът на домакините логично смени най-добрите за своя тим в двубоя Александър Лаказет и Алексис Санчес.  

На мястото на Лаказет се появи друг французин – Оливие Жиру, който търсеше своя 100-ен гол за „артилеристите“. В крайна сметка двубоят приключи при резултат 2:0 в полза на домакините, които се изкачиха до седмо място във временното класиране. Лондончани събраха актив от 10 точки. УБА е 12-ти с осем.