Лондонското дерби между Арсенал и Тотнъм, насрочено за идната неделя, може и да не се проведе по план, заяви мениджърът на "артилеристите" Микел Артета. Испанецът обясни след равенството 0:0 срещу Ливърпул в турнира за Купата на Лигата, че може и да не събере група от 13 футболисти.

Гранит Джака със сигурност отпада от състава заради червен картон през първото полувреме на "Анфилд", а Седрик Соареш, Букайо Сака и Калъм Чембърс получиха контузии. Срещу Ливърпул, Арсенал бе също без Пиер-Емерик Обамеянг, Томас Партей, Мохамед Елнени и Никола Пепе, които са на турнира за Купата на африканските нации.

Gulliver/GettyImages
51 снимки

Запитан дали мачът с Тотнъм ще се играе, Артета отговори:

"Не знам, всичко е възможно. Никой нищо не знае, защото както при нас, така и при съперниците ни, проблемите изникват непрекъснато. Ние се готвим за игра, защото не знаем какво може да се случи".

Висшата лига принуждава отборите да играят, ако имат на разположение 13 полеви футболисти и един вратар. До този момент са отложени 19 мача от първенството, в което Арсенал заема пето място с 35 точки от 20 мача.

Късно снощи "артилеристите" направиха ключово 0:0 на "Анфилд" и запазиха шансовете си да се класират на финал за Купата на Лигата. Те отпаднаха от Купата на ФА в неделя, когато загубиха срещу втородивизионния Нотингам Форест, а Артета няма обяснение за непостоянството в играта на отбора.

"Трудно ми е да го обясня. Видяхте как играхме с Манчестър Сити и срещу тях определено заслужавахме повече, отколкото получихме. И там обаче бяхме с десет души. После направихме тотално противоположното срещу Форест, но днес (късно снощи) пак вдигнахме нивото. Отборът ни е много млад и може би това обяснява непостоянството", заяви Артета.

"Срещу Ливърпул показахме борбен дух, целеустременост, характер и задружност. Футболистите ни играха с приповдигнат дух и не се предадоха в нито един момент. Така се прави на този стадион, ако искаш да вземеш нещо. В трудните моменти трябва да стиснеш зъби и момчетата направиха точно това".