Английският шампион Манчестър Сити постигна важна победа над борещия се за оцеляване Лийдс Юнайтед с резултат 2:1 в среща от 35-ия кръг на Висшата лига. На "Етихад" капитанът Илкай Гюндоган откри в 19-ата, а след това и удвои в 27-ата минута.

В послените десет минути на срещата пък първо германецът пропусна да запише своя първи хеттрик в кариерата, след като изпусна дузпа в 84-ата, преди Родриго да върне един гол в 85-ата минута, но за повече нямаше време.

Gulliver/GettyImages
80 снимки

Като цяло "гражданите" бяха по-добрият отбор и трудно изглеждаше, че гостите имат шанс за нещо повече от почетно попадение, макар че през втората част "небесно-сините" намалиха сериозно оборотите и можеха да иси изпатят.

Въпреки това те постигнаха победа, която ги оставя на върха с 82 точки и имат преднина от четири пред Арсенал, но "гражданите" ще имат изигран мач по-малко, след като "артилеристите" изиграят своя двубой от този кръг срещу Нюкасъл в неделя. Лийдс, който е вече в серия от шест поредни мача без успех, остава точно над опасната зона, на 17-а позиция, с 30 точки, колкото има и 18-ия Нотингам Форест, който обаче тепърва ще играе в понеделник. В следващия кръг Сити гостува на Евертън, но преди това пътува до Мадрид за първия 1/2-финален дуел с Реал в Шампионската лига, а Лийдс приема Нюкасъл.   

БГНЕС / BGNES
37 снимки

КЛАСИРАНЕ ВЪВ ВИСШАТА ЛИГА / ПРОГРАМА / РЕЗУЛТАТИ


Ман Сити стартира с натиск още в първите минути и се настани трайно в половината на Лийдс.

Първата интересна ситуация дойде в 16-ата минута, когато капитанът Илкай Гюндоган комбинира с Кевин Де Бройне отдясно, който отправи чудесно ниско подаване в наказателното поле, където съвсем сам бе Хулиан Алварес, но той стреля над вратата от около 8-9 метра.

Само минута по-късно „гражданите“ можеха да открият резултата. Рико Люис опита извеждащо подаване за Ерлинг Халанд, като се получи рикошет в играч на гостите и топката падна още по-удобна за норвежеца, който стреля моментално с левия крак към близкия ъгъл, но вратарят Жоел Роблес спаси.

Все пак Сити поведе закономерно в 19-ата минута. Рияд Марез получи отдясно, финтира Жуниор Фирпо, влезе в наказателното поле и подаде за Гюндоган, който с много прецизен удар с десния крак от движение намери долния ляв ъгъл на Роблес – 1:0.

Като по чудо домакините не удвоиха преднината си в 25-ата минута. Гюндоган намери по страхотен начин Де Бройне в наказателното поле с пас с външната част на крака, а белгиецът по подобен начин отклони за връхлитащия Халанд, който стреля моментално, но топката профуча на сантиметри от лявата греда на Роблес.

Две минути по-късно обаче вторият гол стана факт, който много приличаше на първия. Халанд комбинира с Марез отдясно, а той намери Гюндоган точно пред границата на наказателното поле, който стреля ниско, но много точно и намери този път долния десен ъгъл на Роблес за 2:0.

Лийдс опита да отговори в 29-ата минута, когато Уестън МакКени засече с глава центриране от корнер на границата на вратарското поле, топката тупна коварно, но Едерсон успя да реагира и спаси.     

До края на полувремето Сити продължи да доминира, но до нови опасности пред Роблес не  се стигаше.

Чак в последните секунди на двуминутното добавено време Де Бройне центрира от свободен удар отдясно към далечната греда, където Нейтън Аке бе оставен непокрит и стреля с глава, но Люк Ейлинг го блокира. Последва хубаво воле на Фил Фодън от дъгата пред наказателното поле, но над вратата.  

Три минути след старта на втората част Де Бройне центрира от свободен удар към далечната греда, където Аймерик Лапорт успя да отклони с левия крак за Халанд, който засече с глава, но няколко метра прати топката в напречната греда. В крайна сметка беше отсъдена и засада на френския защитник.

В 55-ата минута се наложи мениджрът на домакините - Хосеп Гуардиола, да прави принудитена промяна, след като Нейтън Аке получи травма и бе заменен от Кайл Уокър.  

Манчестър Сити - Лийдс Юнайтед / Висша лига, 35-и кръг, 06.05.2023 г.

източник: Gulliver/GettyImages

Сити беше близо до оформи класиката в 62-ата минута. Рико Люис получи от Мануел Аканджи в половината на Лийдс, напредна добре и намери Халанд пна границата на наказателното поле, който беше с гръб към вратата, но обръщайки се стреля ниско с левия крак, но кълбото се отби от лявата греда на „замръзналия“ на място Роблес.

В 72-ата минута Марез реши да изпълни нестандартно свободен удар отдясно на наказателното поле, като стреля директно, преодоля стената, но Роблес улови топката току пред голлинията на близката си греда.  

В 83-ата минута Сити получи право да изпълни дузпа. Фодън получи на левия фланг, влезе навътре, преодоля трима играчи на Лийдс отляво в наказателното поле, но впоследствие бе съборен от Паскал Струик и главният съдия посочи бялата точка. Зад топката застана Гюндоган в търсене на своя първи хеттрик в кариерата, но стреля право в лявата греда на Роблес минути след това. При повторенията камерите уловиха любопитен момент, в който Гуардиола крещеше на Халанд, че той е трябвало да изпъни наказателния удар.

Това обаче даде криле на гостите, които се върнаха в мача в 85-ата минута. След продължително време, в което топката не падаше на тревата, Мануел Аканджи не успя да играе с нея и да я изчисти пред наказателното си поле, което даде шанс на Родриго да я отмъкне и с хубав удар от дъгата пред пеналта не остави шансове на Едерсон – 2:1.

До края на срещата обаче Ман Сити удържа преднината си и направи нова важна крачка към поредната си титла.


FT  | МАНЕЧСТЪР СИТИ – ЛИЙДС ЮНАЙТЕД  2:1

1:0 Илкай Гюндоган (к) 19'

2:0 Илкай Гюндоган (к) 27'

2:1 Родриго 85'

Висша лига, 35-и кръг

Стартови състави на двата отбора:

МАНЧЕСТЪР СИТИ (3-2-4-1)31. Едерсон - 25. Мануел Аканджи, 14. Аймерик Лапорт, 6. Нейтън Аке - 82. Рико Люис, 8. Илкай Гюндоган (к) - 26. Рияд Марез, 19. Хулиан Алварес, 17. Кевин Де Бройне, 14. Фил Фодън - 9. Ерлинг Халанд  

Резерви: 18. Щефан Ортега (вр), 5. Джон Стоунс, 3. Рубен Диаш, 2. Кайл Уокър, 21. Серхио Гомес, 16. Родри, 4. Калвин Филипс, 20. Бернардо Силва, 10. Джак Грийлиш 

Мениджър: Хосеп Гуардиола

ЛИЙДС ЮНАЙТЕД (3-4-2-1)22. Жоел Роблес - 3. Жуниор Фирпо, 39. Максимилиан Вьобер, 25. Расмус Кристенсен - 11. Джак Харисън, 8. Марк Рока, 4. Адам Форшоу, 2. Люк Ейлинг - 29. Уилфред Нионто, 28. Уестън МакКени - 9. Патрик Бамфорд

Резерви: 1. Илан Мелие (вр), 5. Робин Кох, 21. Паскал Струик, 10. Крисенсио Съмървил, 42. Сам Грийнууд, 7. Брендън Аарънсън, 63. Арчи Грей, 19. Родриго, 24. Жоржиньо Рутер 

Мениджър: Сам Алардайс


Главен съдия: Анди Мадли, Англия

Стадион: „Етихад“, Манчестър, Англия