Мениджърът на Ливърпул Юрген Клоп предупреди феновете да бъдат търпеливи с новото попълнение Фабиньо. Германският специалист заяви, че адаптацията на бразилеца към игровия стил на мърсисайдци би могла да отнеме период от половин година.

През май Ливърпул оповести пристигането на 24-годишния играч, за когото бяха платени 43,7 милиона паунда. Дотук обаче бившият кадър на Монако и Реал Мадрид има само 1 официален мач през сезона – когато се появи на смяна в 89-ата минута при 3:2 над Пари Сен Жермен в Шампионската лига.

Гледайте двубоя Ливърпул-Челси от 3-ия кръг в Купата на Лигата днес от 21,45 часа пряко по DIEMA SPORT 2 и онлайн на PLAY DIEMA XTRA.

До този момент мнозина се чудят защо Клоп е толкова предпазлив с пускането в игра на футболист, коствал немалка сума пари. Треньорът обаче на няколко пъти направи паралели със съдбата на Анди Робъртсън, който след пристигането си преди началото на миналия сезон също имаше нужда от няколко месеца, в които почти не играеше, за да привикне към обстановката и изискванията на треньорския щаб.

„Не става дума за това, че има разлика между Фабиньо и останалите играчи. Всъщност няма нищо сложно, просто то той трябва да свикне”, коментира Клоп преди тазвечершния двубой срещу Челси от 3-ия кръг за Купата на Лигата. „Става дума за позициониране, реакции, затваряне на пространствата в защита и използването им в атака.”

„Става дума за футбол, който се играе по специфичен начин. Нужно е време, а всичките ни играчи преди това бяха привикнали към игра за други тимове. Сега всеки прави свои естествени набези по терена.”

„Нека само споменем Филипе Коутиньо, който беше доста популярен – тръгваше отляво, свиваше навътре и после следваше изстрел. За да го изпълни обаче, трябваше някой да се включи зад гърба му, с което затруднява противниковия отбор да се защити. Така поне един техен защитник е зает.  Ето такива неща обосновават нуждата от време. Ситуацията е съвсем нормална.”

„Няма твърд период от време, за който бих казал: „Окей, давам ти еди-колко-си време”. Накрая всичко ще се получи. Тъй като играта тук е много бърза и интензивна, тя трябва да се превърне в естествена среда за играча. Тук не се опитваме да променим тези играчи, ние искаме тяхната футболна индивидуалност. Те са тук заради своите постижения.”

„Три или пет седмици звучат като много дълго време във футбола, но за да подобриш трайно нещо може да си отпуснеш дори половин година, за да си в състояние действително да направиш следващата стъпка. Това е”, допълни Клоп.