Двубоят между Ливърпул и Тотнъм (2:2) от неделя отвори огромно поле за дискусии, които няма да затихнат още дълго време. Решенията на арбитъра Джонатан Мос и неговите асистенти бяха централна тема на всички анализи.

Първата дузпа за „шпорите”, отсъдена в 85-ата минута, предизвика бурно недоволство, заради факта, че когато Деле Али подаваше топката към Хари Кейн, той отчетливо се намираше в положение на засада, преди да овладее и впоследствие да бъде фаулиран от вратаря .Според измененията в правилото засада обаче умишлените действия на Деян Ловрен, който опитва да изчисти, докосва топката и не успява променят тълкуването на ситуацията.

Какво си казаха съдиите в нажежения миг на "Анфийлд"?

Ето какво гласи допълнението в правилото за засада във футболната игра: „Играч в положение на засада, който получава топката от противник, умишлено играл с нея (освен в случая на умишлено спасяване от противник), не се счита, че извлича предимство.”

Официалният правилник на играта на български можете да намерите ТУК!

Именно за тази точка - влязла в сила от лятото на 2015 година - внимаваха главният съдия Мос и неговият помощник Еди Смарт при диалога, предшестващ вземането на решението. Те бяха защитени и от методиста на английските съдии Дърмът Галахър. „Първата дузпа е интересна. Кейн е в позиция на засада и Деян Ловрен има шанса да изчисти и се възползва. Той има чиста възмжност да изчисти, но не успява и очевидно докосва топката. Тя стига до Кейн, който вече очевидно не е в засада, както сочат правилата”, обясни бившият международен арбитър.

Клоп: Няма как да не говоря за съдиите

И докато дискусиите около ситуацията ще продължат, то много малко внимание се обърна на втората дузпа, която фиксира крайния резултат в 4-ата минута от добавеното време. Някогашният футболист от Висшата лига Джоуи Бартън бе един от малкото, които повдигна въпроса дали всъщност тя трябва да бъде отсъдена. Причината? По ирония на съдбата – отново засада.

„За мен Ламела е в засада (преди нарушението на Върджил ван Дайк срещу него б.р.)”, заяви Бартън в „Туитър”. „Така и двете дузпи се случват в засада. Не мога да повярвам, че съдиите получават похвали. ТЕ СБЪРКАХА! ДВА ПЪТИ.”

При ситуацията Ерик Дайър отклони с глава топката към Ламела, преди аржентинецът да бъде повален от Ван Дайк. За Ливърпул отсъждането беше болезнено, защото Мос първоначално остави играта да продължи, а за нарушението сигнал подаде отново Еди Смарт. Чак тогава реферът спря играта и посочи отново бялата точка.