Тотнъм записа сериозна издънка в борбата за място в топ 4 на Премиършип. В мач от предпоследния 37-и кръг на първенството "шпорите" загубиха с 0:1 от Борнемут. Поражението не е толкова изненадващо предвид факта, че през цялото второ полувреме лондончани бяха с двама души по-малко на терена. Те все пак бяха на път да запазят едната точка преди в добавеното време на мача Нейтън Аке да донесе успеха за домакините.

За Борнемут трите точки не са с особено значение, тъй като тимът ще завърши в средата на таблицата. Загубените точки обаче могат да костват скъпо на тима на Маурисио Почетино в борбата му за място в Шампионска лига догодина. Тотнъм остава трети със 70 точки, но Челси ще го изпревари при успех над Уотфорд. Арсенал и Манчестър Юнайтед пък имат шанс да се доближат до Тотнъм и да се борят за топ 4 в последния кръг.

Още от първия съдийски сигнал Тотнъм пое нещата в свои ръце и демонстрира желание да стигне до бърз гол. "Шпорите" обаче не бяха калкулирали присъствието на дебютиращия вратар на Борнемут Марк Травърс.

19-годишният ирландец направи чудесен мач и през първото полувреме спаси тима си на няколко пъти, макар че в 8-ата минута Лукас Моура опита да го прехвърли. След това изстрел ба Моура бе избит прекрасно от младока, който бе на мястото си и при много добри положения, открили се пред Хьон Мин Сон и Деле Али.

През цялата първа част пък домакините се отчетоха единствено с възможност пред Джошуа Кинг, който обаче се сблъска с Уго Лорис, както и с удар в ръцете на французина от страна на Нейтън Аке.

"Шпорите" определено можеха да съжаляват, че не водят на почивката, но това не бе най-големият им проблем, защото в 43-ата минута Сон остави съотборниците си с човек по-малко. Кореецът, без видимо да е провокиран, изблъска без топка Джеферсон Лерман и си заслужи изгонването.

С оглед на числения пасив Почетино направи промяна на почивката, пускайки в игра Хуан Фойт. Едва ли обаче в плановете му е влизало това, че 2 минути и 15 секунди след подновяването на играта Фойт ще бъде изгонен. Точно това обаче се случи след ужасно влизане с крак в коляното на Джак Симпсън.

Така Тотнъм остана с 9 души и логично до края единствената цел бе евентуално задържане на нулевото реми. В интерес на истината силите на терена не се промениха чак толкова много като дори с 9 души Тотнъм имаше своите добри атаки. 

Борнемут все пак контролираше играта, но това не водеше до твърде много опасности. Така изглеждаше, че Тотнъм все пак ще се добере до точката. В първата минута от добавеното време обаче Нейтън Аке се възползва от численото предимство при центриране от корнер, с отлично движение си осигури позиция, от която с глава вкара победния гол.