След 13 години в Манчестър Юнайтед Уейн Рууни се върна на родния „Гудисън Парк”. След като спечели всичко с „червените дяволи”, англичанинът ще има шанс действително да бетонира реномето си, като се превърне в култова фигура на „карамелите”.

След като последните му 2 сезона в Юнайтед не бяха много забележителни, Рууни има шанса да напомни за себе си и отново да се покаже в най-добрата възможна светлина. Никой не може да му отнеме головите рекорди за „червените дяволи” и английския национален тим, ала Евертън може да бъде наистина специална страница в неговата кариера.

Защо ли? Ето 5 причини, поради които Рууни може да  бъде хит за родния си тим:

1. Лидерството
Дългогодишен капитан на Англия и Юнайтед, Уейн Рууни определено разполага с тази черта, която търси всеки мениджър. Макар че той няма да носи лентата за Евертън, неговото влияние в съблекалнята ще е огромно, особено върху играчите, които имат проблеми с увереността или адаптацията.
Уейн Рууни е преминал през всичко – като с започне от това, че 22-годишен помогна на Манчестър Юнайтед да надвие Челси във финала на Шампионската лига, и се стигне до триумфа с ФА Къп през 2006 година, където той направи наистина капитанско представяне. Евертън не е печелил трофей от 1995 година, така че човек като Рууни ще бъде жизнено важен.

2. Изтеглянето в по-дълбока роля
Когато Жозе Моуриньо пристигна в Юнайтед преди началото на миналия сезон, той каза, че англичанинът ще играе като „десета”. Рууни може би не е онази голова заплаха, която бе в предишни сезон, не е онзи играч, който може с лекота да вкара над 20 гола. Не един и два пъти обаче той успешно се е превъплъщавал в халф, като е показвал завидни умения да „дърпа конците” в играта. Роналд Куман със сигурност няма да го притиска да играе само отпред, а ще му даде по-голяма свобода.

3. Опит, който да предложи на по-младите играчи
Рууни се изгради като футболист в модерната ера на футбола. С други думи – той преживя всички по-големи промени в игровите философии, докато се изявяваше на най-високо ниво. Естествено, той не е безгрешен – не са малко случаите, когато той е „украсявал” челните страници на таблоидите поради грешните причини. Също така е вярно, че Рууни е първият, който го е признавал и също толкова много пъти се е борил, за да изчисти името си с отлични изяви по терена.
Евертън разполага с много вълнуващи млади играчи почти във всяка линия, затова те могат само да попият от огромното ноу-хау, което Рууни им предлага на тепсия.

4. Примирението, че вече не е основната фигура
Роденият в Крокстет играч вече се сблъска с тази истина. Жозе Моуриньо никога не го каза, но действията му при избора на стартов състав за мачовете през миналия сезон правеха така, че за португалеца не бе нужно да използва думи. Рууни наистина предпочете Евертън и заради по-големия шанс за игрови минути, но определено дори при „карамелите” мястото му не е сигурно.
Мениджърът Роналд Куман е наясно, че в лицето на нападателя разполага с човек, който обича клуба, винаги е гладен за още, което значи, че Рууни ще е разочарован,  когато не играе. Това задължава холандеца да има по-различен подход към английския ветеран.

5. Стремежът към по-добро първо докосване
Това никога не е била сред най-силните страни в играта на Рууни. Още повече, че с напредването на годините контрастът между него и, например, Кристиано Роналдо е все по-осезаем. Докато португалецът все още е сред най-добрите футболисти на планетата, бързината и техниката все по-често изневеряват на Рууни.
Ясно е, че му е необходимо да се труди, а той е играч, който не се плаши от това. Евертън ще бъде перфектната платформа за него, за да докаже на селекционера Гарет Саутгейт, че все още не е затворена страница за „трите лъва”. „Карамелите” могат да бъдат работното ателие, където острието да шлифова някои ръбове, а защо не и да преоткрие отново играта си досущ както го стори Райън Гигс.