26-годишният бразилец Лукас Моура е новият герой на Тотнъм. Той вкара на два пъти при успеха на своя тим над Манчестър Юнайтед с 3:0 в един наистина величествен "бял" спектакъл на "Олд Трафорд".

Моура пристигна в Англия през зимата на тази календарна година, но записа едва няколко участия в края на миналия сезон с екипа на тима от Северен Лондон.

Ето 10 факта около личността на Лукас Моура:

1. Той винаги се е стремял да носи фланелката с номер 7 - както в клубния си тим, така и в националния на Бразилия. Поради факта, че в Тотнъм "седмицата" бе заета от Хьон-Мин Сон, Лукас взе тази с 27.

2. Стартира кариерата си в академията "Марселиньо Кариока" в Сао Пауло. След силните си игри за юношеските формации на тима получава прякора Марселиньо, на бившия футболист на Коринтианс.

3. Лукас е част от юношеския тим на Сао Пауло, който печели Купата "Сао Пауло Жуниорс" - най-престижния младежки турнир в Бразилия. Успехът е тласък за младия играч, с който той се изстрелва до първия тим на гранда.

4. Неговият първи голям турнир с националния отбор на Бразилия е през 2011 г. южноамериканския шампионат под 20 години - Бразилия печели турнира, а Моура е един от основните виновници затова, заедно със съотборника си Неймар.

5. Моура вкарва първия си гол за първия отбор на Бразилия на 28 септември 2011 г. срещу Аржентина в мач за трофея "Суперкласикото на Америките". В този мач участват единствено футболисти, които се състезават в местни за своята родина клубове.

24 снимки

6. Лукас е определян за основен наследник на Кака, тъй като е смятан за играча с най-голям потенциал, дошъл от академията на Сао Пауло, след носителя на "Златната топка" от 2007 г.

7. Силният крак на бразилеца е десният, а играта му се характеризира със скоростно движение по вертикала. Той може да играе както като нападател, така и по крилото. Неговият нисък център на тежестта, но изключително жилавата му физика могат да му помогнат да задържи задълго на високо ниво в яростна Висша лига.

8. Лукас рядко има проблеми с контузии.

9. Манчестър Юнайтед бе много близо до привличането на играча през 2012 г. от Сао Пауло, но ПСЖ изпреварва "червените дяволи" с оферта в "последната минута".

10. Често е обвиняван, че не е отдаден напълно на играта и се разсейва от странични фактори. Талантът му обаче е сравняван с този на най-скъпия играч в света (222 млн. евро) - Неймар.