Легендарният вратар от историята на Ливърпул Рей Клемънс е починал в неделя, съобщиха шампионите на Англия. Бившият страж, който е считан за един от най-великите, който е пази вратата на отбора, е спечелил всичко с мърсисайдци за 13 години. През тях той е изиграл 665 мача за 19-кратните шампиони на Англия.

Клемънс е закупен от славния мениджър Бил Шенкли и е исполин с изявите си под рамката при доминацията на „червените” през 70-те години на миналия век, след което пренася солидното си представяне и при Боб Пейсли.

Кариерните му рекорди са уникални, като той има три титли от КЕШ, пет титли в Англия, два пъти КНК, Суперкупата на Европа, ФА Къп и Купа на Лигата.

Клемънс е закупен от Скънторп Юнайтед за 18 хиляди паунда през лятото на 1967-а година и това е смятана за една от най-добрите сделки в историята на клуба.

Прави дебюта си през септември 1968-а, след което заменя Томи Лоурънс на вратата за сезон 1969/70. За 11-те си сезона той пропуска само шест мача в лигата. Победата във финала за КЕШ над Реал Мадрид с 1:0 е последният мач на Клемънс за клуба, след което преминава в Тотнъм за 300 хиляди британски лири.

Той дебютира за „шпорите” срещу Мидълзбро през август 1981 и играе 240 пъти за лондонския клуб. Контузия го лишава от участие във финала за КНК срещу Андерлехт, който Тотнъм печели, но той е на пейката, помагайки на Тони Паркс при дузпите с указания.