Евертън започна сезон 2017/2018 във Висшата лига по мечтан начин – с победа и гол на завърналия се Уейн Рууни. Английският нападател направи така, че целият „Гудисън Парк” да скандира името му, след като вкара единственото попадение при успеха с 1:0 над гостуващия Стоук Сити.

Макар че мачът не предложи кой знае колко футболни достойнства – гостите дори приключиха двубоя само с един-едничък точен удар към вратата на Джордан Пикфорд – попадението на Рууни разтуптя още по-силно сърцата на „карамелите”. Голаджия №1 в историята на Манчестър Юнайтед се разписа в добавеното време на първата част, а да края на мача Евертън съхрани минималния аванс.

Мениджърът на домакините Роналд Куман направи смел тактически ход и подреди играчите си в доста агресивно 3-5-2, при което Лейтън Бейнс и Доминик Калвърт-Люин оперираха по цялата дължина на фланговете.

Стоук от своя страна обръщаше повече внимание на играта в отбрана, като „грънчарите” се активизираха повече едва когато се озоваха изоставащи в резултата. Това се случи в първата минута от продължението към първото полувреме. Друга от новите покупки на Евертън – Сандро Рамирес получи топката пред наказателното поле и мигом разпредели отдясно към Калвърт-Люин. Младокът центрира без забавяне, търсейки пространството около точката на дузпата. Там защитниците на Стоук тотално забравиха за Рууни, а последният нанесе много труден и същевременно елегантен изстрел с глава, с който не остави шансове за Джак Бътланд. Така също както при официалния си дебют за „карамелите” отпреди 15 години, когато се отчете с асистенция при 2:2 срещу Тотнъм, и при повторния Рууни се отличи.

След почивката двубоят не повиши блясъка си, но пък битката беше налице. В 70-ата минута Калвърт-Люин можеше да реши всичко с много плътен шут, който доведе до отлична намеса на вратаря Бътланд.

В самия край Стоук имаше един последен шанс да избегне поражението, като Джердан Шакири сам си създаде ситуацията за изстрел. Швейцарецът шутира точно към вратата на Пикфорд, който реши да не рискува и боксира в корнер, от който не произлезе друга опасност.

Така Евертън победи в първия си мач от кампанията в Премиършип и вече мисли за предстоящото гостуване срещу Манчестър Сити.

Висша лига на Англия, сезон 2017/2018, 1-и кръг, резултати от събота:

Челси – Бърнли 2:3

Кристъл Палас – Хъдърсфийлд 0:3

Саутхемптън – Суонси 0:0

Уест Бромич – Борнемут 1:0

Евертън – Стоук Сити 1:0

по-рано днес: Уотфорд – Ливърпул 3:3

от 19,30 ч.: Брайтън – Манчестър Сити (DIEMA SPORT 2/GONG PLAY)