Основаният през 1885 година футболен клуб Бъри бе изхвърлен от системата на английския футбол. Клубът от Лига 1 имаше срок до 17 часа във вторник да осъществи продажбата на контролния си пакет акции, но преговорите на собственика Стийв Дейл с компанията C&N Sporting Risk пропаднаха.

Така ФК Бъри се превръща в първия клуб, който е изваден от първенството след фалирането на Мейдстоун през 1992 година

До края на сезона Лига 1 ще продължи в състав от 23 отбора, като в края на кампанията ще изпаднат три, вместо четири тима.

Първоначалният срок за това ръководството на Бъри да представи всички необходими гаранции за съществуването си бе в петък, 23 август, но бе удължен до вторник, след като собственикът на клуба прие предложението на C&N Sporting Risk. Впоследствие обаче, от компанията-купувач взеха решение да не осъществят сделката и така се стигна до фаталния за клуба край.

Уникално! Стотици фенове на Бъри грабнаха метли и лопати

29 снимки

Минути преди новината за отстраняването на Бъри, от клубното ръководство помолиха феновете да напуснат стадиона.

„Днес е един от най-черните дни в новата история на Лигата. Ние работихме решително и неуморно, за да избегнем този резултат, но в крайна сметка това бе наложително. Никой не искаше да бъде в тази позиция, но след редицата пропуснати срокове, отлагането на пет мача и в допълнение липсата на финансови доказателства и неосъществяването на продажбата, Английската футболна лига бе принудена да вземе най-трудните решения”, сподели изпълнителният директор на Лигата Деби Джеванс.

ФК Бъри се превръща в първия носител на ФА Къп, който е принудително отстранен от първенствата на Английската футболна лига.

Другият английски клуб в подобна ситуация е големият местен съперник на Бъри – Болтън. Ръководството на Уондърърс също имаше срок да приключи продажбата на клуба до 17 часа във вторник, но този срок бе удължен с още 14 дни.

Какво следва за Бъри?

Все още не е ясно какво ще се случи с клуба като цяло, служителите, играчите или пък стадиона. Пол Уилкинсън бе назначен за мениджър на отбора на 2 юли, но така и не води тима в нито един мач.

Ако все пак клубът продължи да съществува под някаква форма, то той ще може да кандидатства за членство във Футболната асоциация на Англия и включване в най-долните дивизии на футболната пирамида от началото на сезон 2020/2021.