Челси и Нюкасъл завършиха наравно 1:1 в мач от последния 38-и кръг в Премиър лийг. Двата тима изиграха едно много интересно първо полувреме, когато паднаха и двете попадения чрез Антъни Гордън (9’) за гостите и Киърън Трипиър (27’, автогол) за домакините. През втората част нещата на терена бяха много по-спокойни.

Футболистите на Еди Хау започнаха много активно срещата на “Стамфорд Бридж” в търсене на ранно попадение. Те имаха добра възжожност още в 5-ата минута, когато Александър Исак получи в наказателното поле и стреля, но Кепа Арисабалага спаси. “Свраките” все пак стигнаха до попадение още преди да са изтекли десет минути игрово време, когато зимного попълнение Антъни Гордън достигна до центриране на Елиът Андерсън, овладя топката и прати стреля в долния ляв ъгъл за 1:0.

Постепенно играчите на Челси изравниха играта и започанаха да изглеждат малко по-остри в предни позиции. Те стигнаха до попадение малко преди изтичането на половин час игра, когато Рахийм Стърлинг направи един от класическите си пробиви отдясно, влезе в наказателното поле и стреля, а топката се отклони в крака на Киърън Трипиър и влетя в мрежата на Мартин Дубравка.

Гостите можеха да възстановят преднината си минута или две по-късно, след като отбраната на Челси отново не бе съсредоточена и остави Мигел Алмирон да получи напълно непокрит в наказателното поле, но изстрелът му бе неточен. Отново парагваецът пропиля още една добра възможност в края на първата част, като този път ударът му бе спасен от Кепа. Лондончани на свой ред имаха отлична възможност да излязат напред в добавеното време след хубав пас към Рахийм Стърлинг в пеналта, но той стреля слабо и даде възможност на Дубравка да спаси.Футболистите на Франк Лампард започнаха по-добре втората част и задържаха топката в половината на “свраките”, но така и не успяваха да достигнат някакви по-сериозни положения пред добре бранещия се тим на гостите, който пък на свой ред се опитваше да се възползва от своите възможности за контраатаки.

В крайна сметка обаче и двата тима рядко успяваха да застрашат по-сериозно вратарите на двата тима. Домакините имаха сериозни претенции за дузпа десетина минути преди края на редовното време за игра с ръка в наказателното поле, но съдията подмина ситуацията. Само няколко минути след това Бруно Гимараеш пък получи добра топка пред наказателното поле и стреля много опасно, но топката премина над вратата на Кепа. В добавеното време и Кристиан Пулишич също пропиля добра възможност да донесе победата на своя тим и малко радост на изстрадалите през този сезон фенове на “Стамфорд Бридж”.

Макар и със спад в темпото в последните седмици все пак играчите на Еди Хау успяха да затвърдят великолепния сезон, който изиграха и в крайна сметка завършиха на четвъртото място в класирането на Премиър лийг със 71 точки и по този начин си гарантираха участие в Шампионската лига. От своя страна Челси завърши тази изключително драматична и мъчителна за отбора и феновете на кампания на едва 12-ото място в подреждането със само 44 точки и отрицателна голова разлика.