Наставникът на Челси Жозе Моуриньо сподели, как го е променил английският футбол и какво влияние е оказал той самият върху играта на Острова, в интервю за ChelseaTV.

Когато за първи път португалецът стъпи в Британия, той започна със системата 4-3-3, с две бързи крила и един таран на върха, който да вкарва головете. В последно време, специалистът използва 4-4-2.

„Английските треньори почват да ми влияят. В същото време, все повече чужденци идват в Англия и играта започва да се разчупва и да „бяга” от чисто британския си стил. Много от тимовете играят добър футбол, с продължително задържане на топката и с футболисти между основните линии. Други, мислят мач за мач и не винаги използват 4-4-2”, каза специалистът.

Моуриньо спечели двете си титли от Висшата лига с 4-3-3. Подобрената му версия на 4-4-2 не успя да му донесе повече отличия. Португалецът обаче, е твърдо решен да се придържа към нея.

„Имаме по двама играчи за всяка позиция. Те знаят, как да се конкурират по между си. Всеки от тях има своята индивидуалност и преследва личните си амбиции”, завърши треньорът на сините.