Италианският футболист Марко Матераци отговори в своята страница в Интернет на френския футболист Патрик Виейра, който го нарече „най-глупавия футболист”, и припомни на французина своя гол и победата на Италия над Франция на финала на Мондиал 2006 след 1:1 в редовното време и победа с 5:3 след изпълнение на дузпи.

„Виера, ти си толкова глупав, че едвам си намираш устата, когато ядеш”, написа Марко Матераци в своята страница в Интернет.

Посланието завършва с думите „Още веднъж ти благодаря за този Мондиал” и е придружено с видеоклип с изравнителния гол на Матераци във финала на Мондиал 2006 срещу Франция.

Патрик Виейра, запитан от своя бивш съотборник Бишенте Лизаразу по радио РТЛ, отговори: „Матераци е най-глупавият футболист, срещу когото някога съм играл”.

След финала на Мондиал 2006 централният защитник на „Скуадра адзура” Марко Матераци „бе в сърцето на дълга полемика” заради репликата, която отправи към капитана на петлите Зинедин Зидан.

След репликата, останала неизвестна и до днес, Зидан удари с глава Матераци в гърдите и получи директен червен картон.

След финала на Мондиал 2006 селекционерът на френския национален отбор Раймон Доменек каза: „Матераци отбеляза един гол, предизвика изгонването на най-добрия играч на съперника и вкара своята дузпа: той бе човекът на финалния мач”.

Любопитен факт е, че обиждащите се така идиотски Патрик Виейра и Марко Матераци цели четири години бяха съотборници в един отбор, след като от 2006 до 2010 година играха заедно в Интер, където Матераци рита и в момента.