Сръбският национал Лазар Маркович отбеляза единственото попадение за Ливърпул при минималния успех на „червените“ над Съндърланд в първи мач от 21-ия кръг на Висшата лига. С победата си мърсисайдци се доближиха на четири точки до четвъртото място, преди да бъдат изиграни и останалите двубои от кръга.

Мачът започна отлично за Ливърпул, като още в 4-ата минута „червените“ имаха сериозни претенции за дузпа. Лазар Маркович бе съборен в наказателното поле на домакините след единоборство с Уес Браун, но реферът на двубоя показа играта да продължи.

Малко по-късно мърсисайдци обаче успяха да излязат напред в резултата. Възпитаниците на Брендън Роджърс поведоха в 9-ата минута, а в голмайстор за Ливърпул се превърна именно Маркович. Стивън Джерард намери Фабио Борини пред наказателното поле, който при паса си към Маркович бе фаулиран, но реферът Крейг Поусън даде авантаж. Полузащитникът на „червените“ овладя в наказателното поле и след като малко щастливо премина през бранител на Съндърланд, успя да насочи топката в мрежата на вратаря Пантилимон.

След гола си, Ливърпул започна да играе дори по-настоятелно. Отбраната на домакините трудно намираше отговор на атаките на „червените“, но късметът определено бе на станата на „черните котки“.

Джерард имаше добра възможност да увеличи преднината на своите в средата на първото полувреме, а Маркович, който направи един от най-силните си мачове за Ливърпул от началото на сезона, удари и напречната греда.

На почивката мениджърът на гостите направи интересна смяна, изваждайки от игра Стивън Джерард, който бе заменен от Деян Ловрен. Това наложи някои промени в редиците на „червените“, като Емре Джан, който до този момент играеше като защитник, премина в средната линия на тима.

Промяната в Ливърпул като че ли разстрои играта на тима, което позволи на Съндърланд да атакува опасно. В 49-ата минута домакините останаха с човек по-малко на терена, след като Лиъм Бридкът получи втори жълт картон. Футболистът на домакините фаулира откъсващия се Джан в половината на Съндърланд и трябваше преждевременно да напусне терена.

Въпреки че остана с човек по-малко на терена, тимът на домакините продължи да атакува. В 53-ата минута Адам Джонсън имаше страхотна възможно след далечен удар, който свари неподготвен Симон Миньоле, но за негов късмет топката срещна напречната греда.

Постепенно темпото на игра спадна значително, а нарушенията в центъра на терена зачестиха, което допринесе и за качеството на двубоя през второто полувреме.

В крайна сметка гостите успяха да запазят минималната си преднина до края и да спечелят така важните им три точки в борбата за Топ 4. „Червените“ събраха актив от 32 точки и се намират на осмата позиция във временното класиране. Съндърланд пък е 14-ти.