Хегемонът в Англия и актуален носител на Купата на Лигата Манчестър Сити направи нова важна стъпка към защитата на трофея. В 1/8-финалите на турнира „гражданите” на Хосеп Гуардиола записаха категорична победа с 3:1 над унижения само преди дни от Лестър тим на Саутхемптън.

Два гола за победата на „Етихад” отбеляза клубната легенда Серхио Агуеро. Поводът за аржентинеца определено беше специален, защото той записа своя 350-и двубой за „небесносините” във всички турнири. Головият му актив пък набъбна до впечатляващите 243 попадения. Другото попадение в мрежата на „светците” пък бе дело на неговия сънародник Николас Отаменди. Едва в края гостите намериха сили за почетен гол.

Срещата стартира с брутален превес на Сити, който стегна здрава примка около врата на съперника още от първите мигове. Логичното се случи в 20-ата минута, когато Бернардо Силва получи топката отляво и центрира отлично към границата на вратарското поле. Там Отаменди се пребори с двама играчи на Саутхемптън, за да разстреля вратаря Алекс Маккарти – 1:0.

В 38-ата минута Сити се подсигури с второ попадение. Кайл Уокър напомни колко опасни могат да бъдат включванията му в атака. Десният бранител пое топката на скорост и центрира много остро към вратарското поле. Там Агуеро създаде илюзия у бранителите, че ще се позиционира по-близо до аутлинията, докато всъщност рязко спря движението си, за да засече от около 4 метра – 2:0. Комуникацията между двамата определено изглеждаше отлично отрепетирана.

След почивката успокоението за домакините стана пълно след малко повече от десетина минути игра. В 56-ата минута Бернардо Силва тръгна на слалом между бранителите отдясно и остави топката за Рияд Марез, който се намираше на около 23-24 метра по диагонал спрямо вратата. Алжирецът не се посвени да стреля с вярната левачка, а топката рикошира коварно в протегнатия крак на Ян Беднарек, за да се превърне в идеална асистенция към Агуеро. Аржентинецът не губи време, а щом кълбото долетя, просто технично го чукна над вратаря – 3:0.

Едва в последния половин час на мача Саутхемптън показа, че е способен да играе добър и атакуващ футбол. Гостите започнаха по-често да поставят отбраната на Сити под напрежение и четвърт час преди края Джак Стивънс намали изоставането им. Бранителят беше на точното място, за да засече центриране от ъглов удар на Джеймс Уорд-Праус, ала голът за 1:3 се оказа всичко, до което хората на Ралф Хазенхютл стигнаха.

Така Манчестър Сити си осигури място в четвъртфиналите в Купата на Лигата, а жребият за тях предстои да бъде изтеглен след утрешната порция срещи.