Ливърпул и Арсенал не успяха да се победят в дербито от 11-ия кръг на Висшата лига. Домакините направиха едно добро първо полувреме, но през втората част отстъпиха инициативата на своя противник, което се оказа решаващо за крайния изход на двубоя.

Капитанът на „червените” Стивън Джерард, който днес изигра своя мач номер 400 за клуба, откри резултата още в 7-мата минута. Полузащитникът бе точен след топовен изстрел от свободен удар.

Три минути по-късно Арсенал пропусна добра възможност да изравни резултата на „Анфийлд”. След центриране отдясно в наказателното поле на Ливърпул, топката попадна в Александър Хлеб, който стреля от около 20 метра, но топката не попадна в рамките на вратата. Постепенно двата тима успокоиха темпото и събитията се пренесоха в центъра на терена.

В 17-ата минута на мача Арсенал пропусна нов отличен шанс. Сеск Фабрегас получи топката пред наказателното поле на домакините и след като преодоля защитник в „червено” успя да изведе по прекрасен начин Емануел Адебайор. Нападателят поведе топката и отправи силен удар, но излезлия Пепе Рейна успя да избие топката.

Само няколко минути след решителната намеса на Рейна, испанецът този път не разчете действията си и бе преодолян лесно от Томаш Росицки,което центриране обаче бе пресечено от Сами Хюпия пред голлинията на вратата на домакините. Топката все пак попадна в Ебуе, който не успя да отправи прецизен удар.

Отговорът на Ливърпул не закъсня. След изпълнение на корнер отново капитанът на „мърсисайдци” Стивън Джерард създаде опасно положение. Той получи пас от Рийзе пред дъгата на наказателното поле и без забавяне отправи силен удар към вратата на Алмуня. Стражът обаче бе на мястото си и със сетни сили успя да избие в нов ъглов удар.

Така резултатът се запази непроменен до края на първата част. На почивката в игра за Ливърпул се появи нападателят Питър Крауч. Той замени испанеца Фернандо Торес, който почувства болки в бедрото си. Както е известно това бе първият мач на Торес от три седмици, след като по време на лагер с националния тим на Испания получи травма.

Именно Питър Крауч създаде първата опасност пред една от двете врати през вторите 45 минути. нападателят успя да се пребори с бранител на „артилеристите” и след като си поведе топката отправи силен шут, но Алмуня се отлични отново избивайки в поредния корнер за „мърсисайдци”.

Само в ответната атака възпитаниците на Арсен Венгер пропуснаха най-добрия си шанс в мача до този момент. Ебуе се измъкна от защитата на домакините и отправи прецизен удар. За щастие на Пепе Рейна топката срещна левия страничен стълб на вратата му. Коженото кълбо попадна в краката на Сеск Фабрегас, който не успя да уцели опразнената врата и стреля в аут.

Проблемите за Рафаел Бенитес продължиха в 66-ата минута, когато втори футболист от неговия тим трябваше да бъде заменен принудително. Терена накуцвайки напусна Шаби Алонсо, който не бе играл близо пет седмици, след като се възстановяваше от спукана метатарсална кост. На негово място в игра се появи сънародникът му Алваро Арбелоа.

Наставникът на „артилеристите” Арсен Венгер също направи промени в тима си и в игра се появиха Тео Уолкът, Бентнер и Жилберто Силва. Това определено раздвижи играта на Арсенал и гостите стигнаха до изравнително попадение десет минути преди края на редовното време.

Автор на гола стана намиращия се в блестяща форма Сеск Фабрегас. Испанецът бе изведен отлично в наказателното поле и след удар с левия крак успя да вкара топката в мрежата на Ливърпул.

Пет минути по-късно „аритилеристите” можеха да стигнат до пълен обрат, но ударът на Ебуе срещна за втори път страничния стълб на Рейна, а при добавката отново Фабрегас не бе точен.

От своя страна домакините пропиляха чудесна възможност чрез капитана си Стивън Джерард. Халфът получи добър пас от Крауч, напредна добре в наказателното поле, но ударът му бе избит от бранителя Уилям Галас.

В продължението на срещата Ливърпул упражни натиск, който обаче бе по-скоро хаотичен и възпитаниците на Рафаел Бенитес не успяха да стигнат до ново попадение, с което да спечелят трите точки.

Така Ливърпул записа равенство номер 1000 за първенство, а Арсенал продължава кампанията във Висшата лига без загуба. „Атилеристите” се завръщат на върха в подреждането, но с равен брой точки с Манчестър Юнайтед.

Ливърпул пък се смъкна с една позиция във временното класиране и вече заема петото място с актив от 20 точки.