Ливърпул и Арсенал ще премерят сили за четвърти път през този сезон в днешното дерби от 31-ия кръг на Висшата английска лига. И ако превъзходството на „артилеристите” в предишните три сблъсъка е смазващо, днес „мърсисайдци” имат реална възможност да отмъстят пред собствена публика за трите допуснати поражения.

Лондончани пропиляха всички възможности за трофей през сезона, след като в рамките на две седмици загубиха финала за Карлинг и отпаднаха от турнира за Шампионската лига и ФА Къп. Като допълнение към тази горчивина, Арсен Венгер бе залят от проблеми с контузени и наказани футболисти и в последните няколко срещи бе принуден да излиза на терена с експериментални състави.

Добрата новина за него е завръщането на тогоанеца Еманюел Адебайор след наказание от четири мача, което се очаква да реши проблемите в атаката на „топчиите”, след като те загубиха ценни точки заради неубедителното представяне на Жулио Баптища и Жереми Алиадиер като нападатели.

Мениджърът на Арсенал Арсен Венгер не скри радостта си от това, че ще може да използва Адебайор в дербито:

„Той е много важен за нас в този момент. Предвид броя нападатели, които имаме в лазарета, неговото присъствие, физическа мощ и голов нюх са жизненоважни за отбора. Радвам се, че се завръща след едно несправедливо наказание,” коментира Венгер.

Защитниците Еманюел Ебуе и Гаел Клиши също се очаква да се завърнат в тима след като подновиха тренировки през седмицата. Двамата бяха контузени през последния месец.

Лоша новина обаче е контузията на капитана Жилберто Силва, чиято функционалност ще се реши в последния момент. През седмицата бразилецът се оплака от болки в слабините и не е ясно дали ще започне срещата като титуляр.

При всички положения интересното е как точно ще изглежда защитата на Арсенал днес, след като в средата на терена Венгер има богат избор, а в нападение няма алтернативи.

Проблемите за Рафа Бенитез и състава на домакините са далеч по-малко. Питър Крауч поднови тренировки през седмицата, след като си счупи носа на мача с Шефийлд Юнайтед и бе опериран, но Крейг Белъми е под съмнение.

Очаква се норвежецът Йон-Арне Рийзе да направи своя мач номер 200 в Премиършип с червената фланелка.

На пресконференцията преди срещата Бенитез бе далеч по-спокоен от френския си колега:

„Сигурен съм, че домакинските ни загуби в турнирите за ФА къп и Карлинг къп, ще са достатъчна мотивация за момчетата. Всички си спомняме какво се случи тогава, но сега ситуацията е различна,” коментира Бенитез.

„Знаем, че трябва да мислим каква част от състава да използваме, предвид тежките мачове на някои от футболистите с техните национални отбори, както и предстоящия двубой с ПСВ Айндховен за Шампионската лига, но за нас също така е важно да завършим сред първите четири, а сме длъжни да спечели срещу Арсенал и заради феновете,” допълни испанският специалист.

Ето и разширените групи на двата отбора за срещата:

Ливърпул: Рейна, Финан, Карагър, Агер, Хупия, Рийзе, Аурелио, Арбелоа, Джерърд, Сисоко, Алонсо, Пенънт, Белъми, Фаулър, Кайт, Крауч, Масчерано, Зенден, Дудек

Арсенал: Леман, Ебуе, Галас, Туре, Клиши, Люнгберг, Жилберто, Фабрегас, Росицки, Баптища, Адебайор, Алмуния, Сендерос, Хойт, Диаби, Хлеб, Денилсон, Алиадиер