Втородивизионният Лийдс Юнайтед официално обяви назначението на Марсело Биелса като новия мениджър на клуба. Аржентинецът, известен с прозвището си Лудия (El Loco), ще се нагърби с тежката задача да преследва промоция в английския елит през следващия сезон. По този начин Биелса ще стане първият мениджър в цялата история на Лийдс, който не е европеец.

Високоцененият 62-годишен специалист, който по-рано в кариерата си бе начело на Атлетик Билбао и Лацио, поема властта на „Елънд Роуд” след раздялата с Пол Хекингботъм. Реално аржентинският специалист е без работа от декември 2017-а насам, когато напусна френския Лил със скандал.

В Лийдс изразиха задоволство от факта, че успяха да привлекат толкова известен тактик, а за Биелса това ще бъде първи престой в английския футбол. „Радостен съм, че приех ролята на треньор в Лийдс Юнайтед. Винаги е било моя амбиция да работя в Англия и имах няколко предложения да го сторя в хода на моята кариера. Винаги обаче съм мислел, че е важно да изчакам правилния проект, така че когато клуб с историята на Лийдс ми отправи оферта, вече бе невъзможно да откажа”, заяви самият Биелса.

„Вълнувам се от предстоящото предизвикателство, ще работим, за да постигнем велики неща с този футболен клуб”, закани се южноамериканският треньор.

През миналия сезон отборът финишира на незавидното 13-о място в Чемпиъншип.