Разделението на касти в европейския клубен футбол се видя и снощи в Купата на УЕФА. Както тимове от калибъра на Шалке трудно пробиват над четвъртфиналите в Шампионската лига, така и маститите им сънародници от Байерн не си падат особено по Купата на УЕФА.

Всъщност, ако най-комерсиалният турнир е направен по калъпа на тежките грандове, то втората по сила надпревара на Стария континент е за леката артилерия. Баварците са случайно тук.

За Купата на УЕФА се изявяват предимно три породи клубове.

На първо място това са амбициозни тимове от водещите футболни страни, които обаче не се кичат с титлата „гранд“. Неслучайно в последните два сезона Севиля спечели този трофей, а сега Хетафе се напъва да елиминира Байерн.

Втората категория са традиционни тимове от втората вълна страни в Европа, които обаче нямат шанс в Шампионската лига. Каквито са Спортинг Лисабон, ПСВ Айндховен и Глазгоу Рейнджърс.

Третата група е съставена от жадни за слава отбори от Източна Европа. Преди няколко години ЦСКА Москва спечели Купата, сега сънародниците им от Зенит са се устремили нагоре. Припомнете си също, че и нашият Левски проби до четвъртфиналите преди две години.

Купата на УЕФА е поле за изява на такива типове отбори. Състезанието е нещо като евроварианта на турнирите за националните купи. Много рядко ще откриете там финал, какъвто е настоящият в Германия – между Байерн и Борусия Дортмунд. По-често ще намерите съперници като Хетафе и Валенсия в Испания, или дори ще откриете суперизненадващ вариант, какъвто ще видим тази година в Англия.

Народът е казал: всяка жаба да си знае гьола. Така е и в европейския футбол.