Английският рефер Марк Клатенбърг ще потърси компенсация от Челси, след като бе оправдан по обвинението, че е обиждал на расистка основа Джон Оби-Микел.

Футболната асоциация реши, че няма причина да се намесва, след като показанията на основният очевидец от страна на „сините“ - Рамирес, бяха опровергани от думите на трима други свидетели.

„Да знаеш, че си невинен за нещо, което може да съсипе кариерата ти, е плашещо“, заяви в специално изявление Клатенбърг. „Расизмът няма място във футбола и този случай не бива да обезкуражава онези, които смятат, че са били жертва на подобни обиди.“

„Въпреки това има процедури, които трябва да се спазват, за да може всяко разследване да бъде проведено по честен начин за всички замесени страни. От първа ръка знам какви могат да са последиците от подобно обвинение, изречено в публичното пространство, преди самото разследване да е стартирало. Надявам се нито един рефер да не изпита подобно нещо за в бъдеще“, завърши Клатенбърг.

Говорителят на Съюза на професионалните рефери Алан Лейтън пък разкри какво се очаква от Челси в следващите дни. „Това, което трябва да се случи, е в Челси да приемат решението и да поднесат безрезервни извинения към Марк за действията, които навредиха на кариерата му, както и да го компенсират за тях. Освен това смятам, че би било правилно да направят дарение за кампаниите „Да покажем червен картон на расизма“ и „Да изритаме расизма“. Това е битка, която трябва да продължи не само във футбола, а и навсякъде“, добави Лейтън.