Селекционерът на Англия Фабио Капело разкри, че Уейн Рууни се е извинил на своите съотборници, след като бе изгонен по време на евроквалификацията с Черна гора, завършила 2:2.

Голаджията на Ман Юнайтед изрита Миодраг Джудович пред погледа на Капело и за рефера Волфганг Щарк не остана нищо друго освен да му покаже червен картон – негов втори с националната фланелка.

По този начин 25-годишният футболист се присъединява към Дейвид Бекъм, който до момента бе единственият гонен два пъти в мачове на Англия. По-важното обаче е, че червеният картон ще извади Рууни от игра за първия мач на еврофиналите през следващото лято, а евентуално и за повече в зависимост от решението на УЕФА.

„Той направи глупава грешка и каза ‘Да, съжалявам’. Това е червен картон, не може да го защитиш. Той е наистина важен играч с много опит и е изиграл много важни мачове. Но той направи глупава грешка. Виждал съм играчи да правят това, не можеш да разбереш защо.”

Играейки само ден, след като неговият баща бе арестуван в подозрения за незаконни залагания в Шотландия, веднага се повдигна въпросът, дали е трябвало Рууни да играе. В дискусията се включи и селекционерът на Черна гора Бранко Брънович.

„Прочетох във вестниците, че Рууни има някакви семейни проблеми в Англия. Ако трябва да бъда честен, не очаквах той да играе, защото тези неща са сериозни и не е лесно да се концентрираш върху мача. Те са сериозни и може би затова той направи това”, сподели Брънович.

Капело обаче защити решението си. „Не бе грешка. Той ритна съперника. Сега той няма да може да играе в първия мач на Европейското, тъй като ще бъде наказан. Той не бе щастлив, защото изпусна контрола и няколко паса. Поради тази причина, мисля, че той реагира. Неговата реакция бе да удари съперника.”

„Не мога да вляза в главата на Уейн Рууни, когато той играе. Мога да говоря преди това. Мога да го сменя. Мога да намеря различни решение. Но не можеш да разбереш по време на мача, защо някои неща се случват. И нямам предвид само Рууни.”

„Говорих с него. Не мога да направя повече от това. Ще намерим решение да играем без него. Ще опитаме нещо в следващите мачове, контролите, които ще играе, ще ни подготвят за бъдещето.”

Относно равенството, което класира Англия за Евро 2012, Капело коментира: „Наистина съм щастлив. Казах това на играчите след мача, защото нашата цел бе да се класираме. Ние сме първи в класирането. Това е най-важно. За играчите бе добър опит да разберат, че трябва да са фокусирани за 90 минути, а не само 35. Надявам се да сме научили добър урок за бъдеще. Резултатът бе добър и за двата отбор, заради което и двата имаме шансове да отидем на финалите.”