Финансово закъсалият отбор на Гретна беше изключен от професионалния футбол от Шотландската футболна лига, шест години след влизането на тима в елита.

"Решението е изпратено от Лигата до борда, който администрира клуба в момента, веднага, след като гласува документа за изключването, и го налага с незабавен ефект. В момента ние подготвяме документите за включването на нов клуб в професионалния футбол. Тъжни сме, но няма как да помогнем повече на Гретна", коментира изпълнителният директор на Шотландската лига Дейвид Лонгмюър пред ББС.

Гретна влезе в професионалния футбол в Шотландия през 2002-а година, след като дълго време играеше в долните дивизии в Англия, но след като управлението беше поето от милионера Брукс Майлсън, клубът се устреми към върховете. Гретна достигна финал за купата на страната и си спечели място в УЕФА, но заради заболяване Майлсън повече не можеше да ръководи клуба. Заради финансовия колапс, на Гретна бяха отнети първоначално 10 точки, а след това клубът беше изпратен в Трета дивизия.

"Консорциумът Уилсън Фийлд, който пое контрола върху клуба, заяви, че при това положение няма как да го управлява. Освен това, оттам заявиха, че не са способни да създадат отново жизнена футболна организация. Пред тях остава възможността да се включат в някоя от аматьорските лиги в техния район в Южна Шотландия, ако изобщо искат да имат отбор", каза още изпълнителният директор на Професионалната лига на страната.