Генералният прокурор на прокуратурата на Англия и Уелс Доминик Грив днес се обърна към лондонски висш съд с молба да се признае за недействителна произнесената по-рано присъда по делото Хилсбъро. Необходимо е да се направи ново разследване във връзка с представените нови обстоятелства за смъртта на 96 души, смята Грив.

"Открити са важни факти, засягащи трагедията", отбеляза генералният прокурор.

През миналата седмица независима комисия за разглеждане на жалбите за действията на полицията и генералната прокуратура на Англия и Уелс съобщи за началото на разследване на възможни случаи за правонарушения на полицаи по време на трагедията на 15 април 1989 година.

Следователите възнамеряват да разпитат всички служители на реда, които са се намирали на стадион "Хилсбъро" в Шефилд на мача между футболните отбори на Нотингам форест и Ливърпул. По време на този мач /полуфинал за купата на Англия - бел. на пр./ полицията пусна в заградения с решетка сектор на стадиона повече хора, отколкото могат да се поберат. Блъскането на запалянковците доведе до счупване на метални решетки и в крайна сметка до най-многобройните жертви за цялата история на английския футбол. При инцидента на Хилсбъро 766 човека получиха контузии.

През септември независима група за изучаване на трагедията в Хилсбъро съобщи, че 116 от 164-те следствени документа за трагедията са били или унищожени, или променени с цел премахване на негативни коментари относно действията на полицията при трагедията на Хилсбъро.

След публикуването на доклада на тази независима група британският премиер Дейвид Камерън поднесе извинения на роднините на загиналите на стадион Хилсбъро за това, че те така "дълго не са могли да получат информация за истинските причини за трагедията".