Сигурно е страхотно да си футболист във Висшата лига. Правиш нещо, за което винаги си мечтал, всеки ти се възхищава и получаваш безобразно много пари. И съвсем не само това – работодателите ти, освен че непрестанно увеличават заплатата ти, са доста дейни и в усилията си да направят така, че да работиш по-малко.
Да, всички искаме такива началници, нали?

Някак тъкмо това прозира от непрестанните диспути дали да бъдат премахнати преиграванията в добрата стара ФА Къп.

Не, определено не искам написаното тук да се възприема като отричане на модерното и възхвала на миналото, защото още преди да съм бил роден безкрайните преигравания са властвали в тази надпревара. Не е нормално да се играят 6 мача или 660 минути футбол (Олвичърч – Оксфорд през 1971-а), за да бъде излъчен тимът, прогресиращ в следващия кръг, но и също така ми се струва неадекватно да бъде зачеркната едновековна традиция в най-старата турнирна надпревара в света.

Ясно е, че става въпрос отново да намаляване на броя мачове, за да могат английските отбори да подобрят представянето си да речем в евротурнирите, а пък и националните да не изглеждат като изцедени лимони на световните и европейски първенства. Но нека погледнем колко заети са всъщност са английските отбори.

През миналия сезон тимовете от Висшата лига изиграха средно по 47 мача. Тези, които представяха страната в Европа – средно по 49, а тези, които играха само на домашната сцена – средно по 43.

Предишната кампания определено не бе бляскава за английските отбори в Европа, но дори и да бе – средно срещите щяха да се увеличат с най-много четири. За сравнение само – носителят на трофея в Шампионската лига Барселона изигра 61 двубоя във всички турнири.

Преди 20 години, когато Висшата лига бе от 22 отбора, средният брой мачове за елитен тим бе 52, а тези, участвали в евротурнирите изиграваха средно по 56.

Да се върнем още по-назад – през сезон 1983/84, отново средният брой е бил 52 мача, но тези в Европа са играли средно по 59, най-вече заради спечелването на КЕШ от Ливърпул (след 67 двубоя през онази кампания) и УЕФА Къп от Тотнъм (61 мача), докато Нотингам (55 мача) и Манчестър Юнайтед (58 мача) стигат до полуфиналите на надпреварата.
Тогавашният финалист в турнира за Купата на Лигата и носител на трофея във ФА Къп Евертън пък изиграва 61 двубоя.

Очевидно тогава всички тези срещи не са били подлагани на чак толкова яростна критика и не са се отразявали изключително негативно върху засегнатите отбори. Оплакванията са отстъпвали място на мъжеството – качество, срещано все по-рядко в днешно време.

Така че като за финал – оставете на мира ФА Къп. Защото за парите, които получават, мегазвездите на Висшата лига все пак би трябвало да поработят малко, не мислите ли?


Свали си приложението на Gong.bg – за ANDROID – за iOS