Полузащитникът на Нюкасъл Жоелинтон беше глобен с по-малко от една седмична заплата, след като призна, че е шофирал в нетрезво състояние.

26-годишният футболист беше спрян от полицията, която го спряла с неговия Мерцедес около 1.20 часа сутринта на 12 януари. Бразилецът се провалил на теста, който показал, че има 43 милиграма алкохол на 100 мл издишан въздух при граница от 35 милиграма.

Съдията Пол Кърър го глоби с 29 хиляди британски паунда (35 950 долара) и му забрани да шофира за 12 месеца, които ще бъдат намалени на девет, ако завърши специален курс.

Съдията изчисли глобата въз основа на документи, показващи, че седмичната му заплата е 43 хиляди паунда. Играчът трябва също да плати допълнителна такса от 2000 паунда и разходи по делото от 85 паунда.

Прокурор Джонатан Стирлънд разказа, че полицаите са забелязали колата му да се движи с висока скорост близо до футболното игрище и са поискали да спре. Жоелинтон се подчини на полицаите и им казал, че е изпил две чаши вино по-рано вечерта.

Адвокатът на играча Джефри Форестър каза, че "той ще бъде обект на дисциплинарно производство от клуба, след като този процес приключи".

Съдия Кърър каза, че е взел предвид признаването на вината, съобразяването с искането на полицаите и е убеден в разкаянието на футболиста. Но той предупреди Жоелинтон, че шофирането в нетрезво състояние е сериозно нарушение.

"Ясно ми е, че приемаш, че си направил сериозна грешка в преценката. Искрено се надявам, че сте се поучил от тази грешка и няма да ви видим отново в този съд", заяви съдията.

Появата му в магистратския съд на Нюкасъл стана по-малко от 48 часа, след като той отбеляза единствения гол при победата с 1:0 на "свраките" над Саутхямптън в първия мач от полуфиналите за Купата на лигата на Англия.

Бразилецът е ключова част от успеха на отбора, който е на трето място в класирането и са непобедени в 15 мача във Висшата лига. /БТА