Футболната Асоциация на Англия отне правата на рефера Марк Клатенбърг за една седмица, след като започна официално разследване срещи него, за употреба на неподходящ език спрямо футболистите на Челси Джон Оби Микел и Хуан Мата.

Европейският клубен шампион обвини Клатенбърг, че е правил обидни коментари към играчите на тима, интерпретирани като расистки.

Това се случи по време на дербито между Челси и Манчестър Юнайтед в неделя – двубой, в който „сините“ се чувстваха безкрайно ощетени от съдийските отсъждания като цяло.

Челси подаде жалба веднага след двубоя, на делегата на мача, и това доведе до днешното отстраняване на Марк Клатенбърг.

Естествено, Организацията на официалните лица (Professional Game Match Officials), защити арбитъра, като обяви: „Professional Game Match Officials смяна, че във всеки футболен мач, фокусът не трябва да пада върху съдиите, а върху играчите, и върху самия футбол. Марк Клатенбърг е един от елитните рефери в световния футбол, и разследването ще отклони вниманието от мача, и няма да е справедливо спрямо клубовете и футболистите.“

Самият Клатенбърг едва ли не се изсмя на обвиненията, и обясни, че не разбира как може нещата да са толкова едностранчиви, тъй като играчите непрекъснато обиждат съдиите, без това да им се отрази, но се оплакват, когато някой им отговори.

„Не казвам, че реферите трябва да го правят, но сякаш има едни правила за играчите, и други – за останалите край мача. Намесата на расистки език обаче е много, много сериозно обвинение. Дано името ми бъде изчистено,“ каза Марк Клатенбърг.