Английската футболна асоциация ще разследва трансфер на нападателя на Евертън Якубу Айегбени. News of the World разкрива поредния скандал, в който са намесени футболни агенти и откъдето са изчезнали поне 65 000 паунда. Трансферът на нигериеца от Мидълсбро в Евертън бе на стойност 11.5 милиона паунда, но не той е в центъра на събитията. Вчера изданието предостави на ФА своите доказателства за корупционни действия и централата ще започне проучване.

В основата на скандала е агентът на Якубу Бари Силкман, а проблемен се оказа първият трансфер на африканеца – от родния Джулиус Бергер в Нигерия, в израелския Макаби Хайфа. Според документацията на Джулиус Бергер, клубът е получил 30000 долара за Айегбени, но Макаби Хайфа има на хартия платени 200000 долара за него. Цялата сума е минала през личната банкова сметка на Силкман в английска банка.

Самият Силкман отрече всички обвинения. „Не съм направил нищо нередно. Аз дори не съм осъществявал трансфера, аз просто представих Якубу на Макаби Хайфа. Двата клуба сами се споразумяха,” твърди той, но така и не обяснява къде да изчезналите пари.

„Аз само занесох парите в Нигерия. Джулиус Бергер искаше аз да ги получа, а не да бъдат приведени директно при тях. Не знам причините. Когато си имаш работа със смотаните нигерийци, сякаш не говориш с хора, ”казва скандално Силкман. „Всеки знае, че Нигерия е една много корумпирана страна. Не си спомням точните суми, но им дадох поне 100000 долара. Нищо не остана в моята сметка,” завършва наглият агент.