Английската футболна асоциация (ФА) смята да промени правилото за ретроспективно дисциплинарно наказание. Според настоящата му формулировка ФА няма да право да наказва играч, ако поне един от съдиите в мача е забелязал инцидента.

Причината за плануваната промяна е серията от брутални влизания през миналия сезон, върха на които бе шпагатът на Калъм МакМанаман от Уигън в краката на Масадио Аидара от Нюкасъл. Тогава острието на „латикс“ почти счупи крака на опонента си, но се размина без наказание, понеже един от страничните съдии бе видял единоборството. Главният рефер Марк Холси тогава сподели, че ако е видял действията на МакМанаман, със сигурност е щял да му покаже директен червен картон.

За да се избегнат подобни случаи за в бъдеще, ФА заедно с Висшата лига, Футболната лига, Асоциацията на играчите и Съюзът на съдиите се съгласиха, че изключителни обстоятелства могат да доведат до разширяване на правомощията. Точно по този начин през миналия сезон бяха наказани Луис Суарес (за ухапването по Бранислав Иванович) и Еден Азар (заради ритането на едно децата, които подават топките).