Футболната асоциация на Англия реши да не налага максималното наказание от 9 срещи на Марио Балотели от Манчестър Сити. Днес ФА потвърди с изявление пред медиите, че допълнителна санкция за грубото влизане на италианеца в краката на Александър Сонг от Арсенал няма да бъде налагана.

В срещата между двата отбора през уикенда Балотели бе изгонен за втори жълт картон в 90-ата минута, като малко преди това Микел Артета бе вкарал победния гол за „артилеристите.“

Преди това обаче в 20-ата минута скандалният футболист атакува грубо с бутоните Алекс Сонг, но нарушението бе подминато от главния и страничните съдии.

„Ретроспективно действие във връзка с инцидента от 20-ата минута между Марио Балотели и Александър Сонг няма да бъде предприето“, гласи изявлението на ФА. „Когато деянието е забелязано от поне едно от официалните лица, ретроспективно действие не може да бъде предприето, дори и официалните лица да са видели цялото протичане на единоборството.“

„Ретроспективно действие може да се предприеме единствено когато нито съдиите, нито делегатът на срещата не са видели единоборството. На ретроспективно действие обикновено подлежат инциденти „без топка“. При тях контактът между играчите не се извършва с оглед придобиване владение върху топката и в такъв случай ретроспективното действие не се явява промяна на съдийско отсъждане“, разясняват от футболната централа на Острова.

В крайна сметка Балотели ще бъде наказан да не участва в следващите 3 срещи на „гражданите“, като към автоматичната санкция от 1 мач за изгонване чрез втори жълт картон се добавят още 2 двубоя заради предишното отстраняване на играча срещу Ливърпул и наказанието му за настъпването срещу Скот Паркър от Тотнъм.

3-те мача наказание означават, че италианският нападател ще е на линия за градското дерби с Манчестър Юнайтед на 30 април и само от Роберто Манчини зависи дали играчът ще получи втори шанс.