Журналистът от вестник „Daily Mirror” Ейдън МакКий коментира специално за gong.bg случващото се в Челси и раздялата между Роман Абрамович и Жозе Моуриньо.

 

Какъв е коментарът ти за това крайно решение и защо се случи именно сега, а не преди началото на сезона?

 

Основната причина за това, че Жозе Моуриньо бе уволнен е неатрактивната игра на отбора и това, че не печелеше. Челси спечели титлата два пъти. Питър Кениън представя лондончани на пазара. Той популяризира отбора в Китай и Япония и Челси спечели големи пари. Конфликтът между Кениън и Моуриньо назря в края на миналия сезон. Челси се нуждае от треньор, който да печели трофей, но в същото време отборът трябва да играе красив и атрактивен футбол. Абрамович иска Челси да изглежда като Манчестър Юнайтед, Барселона и Реал Мадрид. Много е трудно да уволниш толкова популярна и обичана личност като Моуриньо, но загубата от Астън Вила и равенствата с Блекбърн и Розенборг у дома се оказаха решаващи.

 

Каква е ситуацията в клуба преди дербито с Манчестър Юнайтед в неделя?

 

Положението в Челси е доста притеснително. Аврам Грант няма да ръководи утрешната тренировка на тима, защото е еврейски празник. Манчестър Юнайтед не обича да играе срещу „сините”. В последните осем мача „червените дяволи” са победили само веднъж своя съперник. При това „сините” имат две победи в последните си гостувания на „Олд Трафорд”. Мисля, че футболистите на Челси няма да играят много мобилизирано при този мениджър, защото той няма никакъв опит и не се е доказал. Юнайтед имат удобна възможност да си върнат за последните поражения.

 

Появиха се слухове, че Лампард ще напусне отбора. Какъв е твоят коментар?

 

Трудно е да се каже. Вярно е, че Лампард и Тери бяха в много добри взаимоотношения с Моуриньо. Съмнявам се, че двамата ще напуснат клуба през януари. Това много зависи от това дали Абрамович ще задържи Аврам Грант. По-скоро те могат да напуснат през летния трансферен прозорец. Сега Лампард и Тери имат голям шанс да спечелят Шампионската лига и ще го използват. В този случай двамата ще защитават името си. Според мен по-голяма вероятност има Дрогба и Карвальо да напуснат отбора през зимата. Ферейра също може да бъде продаден. Други играчи, като Джо Коул и Шон Райт Филипс могат да получат шанс да се докажат и да им се гласува доверие. Не мога да кажа каква ще е реакцията на всички футболисти. Аврам Грант определено не може да мотивира тези играчи.

 

Дали една победа срещу Манчестър Юнайтед може да гарантира мястото на Аврам Грант на мениджърския пост в Челси?

 

Първо искам да отбележа, че е невъзможно да има сравнение между Моуриньо, който спечели два пъти титлата в Англия и Шампионската лига и Аврам Грант. Определено за него това е шанс, но няма да бъде достатъчно.

 

Каква е другата опция пред Абрамович за старши треньор на Челси?

 

Може би Гуус Хидинк е най-вероятният наследник на Моуриньо. Публична тайна е, че Хидинк бе пратен в Русия от Абрамович и придаде класа на националния им отбор. Аз смятам, че това ще бъде грешен избор, защото Челси трябва да играе атрактивен футбол, а той преди всичко залага на тактиката.