Бившият полузащитник на Ливърпул и Англия Джон Барнс заяви, че е „по-важно“ хората да се справят със системния расизъм отколкото изолирани случаи на различен вид дискриминация.

Барнс сподели за неделната програма Sophy Ridge по Sky News, че „расизмът е разбираем“ заради това, на което хората са били погрешно възпитавани относно други в продължение на стотици години. Коментарите му дойдоха, след като хиляди души взеха участие в демонстрациите Black Lives Matter в страната в събота след смъртта на Джордж Флойд в Минеаполис, като са планирани нови демонстрации в Лондон, Бристъл, Глазгоу и Единбург в неделя.

Запитан относно стъпките, които трябва да се вземат срещу намаляването на расистките инциденти, Барнс каза, че хората трябва да погледнат отвъд „видимите прояви на расизъм“ и че обществото сега трябва да се противопостави на тези виждания и „деконструктивни“ възприятия на концепция относно различни групи от хора. „Защото това става в изолирани случаи, това, което продължава да се случва в живота на чернокожите е системният расизъм, който влияе на техните животи, и това е далеч по-обезпокоително“, започна той.

Барнс, който е един от най-известните футболисти на Англия от 80-те и 90-те години, заяви, че расизмът в Обединеното Кралство е „абсолютно същият“ както и в САЩ, по отношение на влиянието върху чернокожата общност. „По отношение на това чернкожите да нямат достъп до здравни грижи, социални помощи, работа, домакинство, е абсолютно същото. Разликата е, че в САЩ насилието е в по-голяма степен, но по отношение негативно влияние върху чернокожата общност, нещата се припокриват“. Запитан относно това дали има значение, че няма чернокожи на възлови постове в правителствения кабинет, той сподели: „Още веднъж, ако искате да видите видимото лице на расовото равенство, да, може да поставим някого там, но това ще подобри ли нещата? САЩ имаше чернокож президент няколко години. Подобриха ли се нещата там?“.

Барнс, който в кариерата си игра още за Уотфорд, Нюкасъл и Чарлтън, заяви, че има зад гърба си подобни расистки инциденти, в които е бил въвлечен. Говорейки за случай инцидента, когато бе замерен с банан в мърсисайдското дерби с Евертън през 1988, той каза: „Аз не станах жертва на расизъм, а много расистки инциденти. Инцидентът стана в събота…в неделя, понеделник, вторник, сряда, четвъртък, петък, Джон Барнс футболистът – известен, живеещ в хубава къща, каращ хубава кола, посещавах ресторанти, барове, магазини - по никакъв начин не бях жертва на расизъм“, завърши той.