Челси спечели шампионската титла на Англия в зашеметяващ сезон, но клубът показа някои тревожни цифри във финансовия си отчет. Изготвената от "Делойт" справка за всички английски клубове сочи, че задълженията на лондончани гонят милиард и половина евро. 

Всъщност, общият им дълг е 1.3 млрд. от европейската валута. Засега обаче няма абсолютно никакъв проблем с него. Всички тези пари се дължат на собственика Роман Абрамович, който налива на "Стамфорд Бридж" от 2003 г. Странични задължения няма. 

Руският милиардер отпуска заеми на клуба и те ще станат изискуеми, единствено ако реши да си тръгне. Засега обаче подобни индикации няма и "сините" могат да гледат спокойно напред. 

Всъщност, през последната година клубът е започнал да спазва все по-голяма финансова дисциплина и през нея се е наложило на Абрамович да вади най-малко пари като заем, откакто пое Челси. Той е дал "само" 65 млн. евро на клуба, а в предишни години е плащал стотици милиони. 

Всичко това се дължи на разумната трансферна политика на лондончани и огромните приходи от телевизионни права. Очаква се след влизането в сила на новата сделка за правата, по която всички клубове ще увеличат драстично постъпленията си, ролята на руския олигарх да намалее още повече и на практика "сините" да се самоиздържат.