Евертън връчи победата на Ливърпул в 177-то мърсисайдско дерби. „Червените” се наложиха на „Сейнт Андрюс” с 2:1 след две дузпи, реализирани от Дирк Каут. Домакините можеха да измъкнат поне точка, благодарение на автогола на Сами Хупия още през първото полувреме, но втората част се оказа изключително несполучлива за тях. „Карамелите” играха повече от половин час с 10 души, а в края на мача останаха дори с девет на терена.

Евертън пропусна шанса си да се изравни по точки в класирането със своя градски съперник. Една победа щеше да изстреля момчетата на Дейвид Мойс в челото на таблицата, но сега те останаха само с 13 и почти сигурно ще изпаднат още след този кръг. За сметка на тях Ливърпул вече се изравни с Манчестър Сити на третата позиция в класирането с 19 точки, но и мач по-малко в актива си.

Двубоят започна сравнително равностойно, с положения пред двете врати, като Андрей Воронин и Лион Осман пропуснаха изгодни положения през първия половин час.

Отсъствието на Даниел Агер в отбраната на Ливърпул се усети в 38-та минута, когато Сами Хупия си заби страхотен автогол, с който много нападатели биха се гордели.

След почивката Евертън показа хубави неща на терена, но устремът на домакините бе спрян в 52-та минута, когато Марк Клатенбърг отсъди дузпа в полза на Ливърпул. Причина стана умишлен фаул на Тони Хибърт срещу Стивън Джерард, а бранителят получи и логичен червен картон. Дирк Каут не сгреши от бялата точка в 54-та минута, за да изравни резултата. Гостите се опитаха да оползотворят численото си предимство, като Рийзе и Воронин пробваха късмета си срещу Тим Хауърд. Якубу имаше шанс да възстанови равенството, но бомбеният му шут от далеч мина на сантиметри от вратата на Пепе Рейна.

20 минути преди края на двубоя мениджърът Бенитес шокира всички, като пусна в игра младока Лукаш на мястото на Стивън Джерард. Този ход обаче се оказа успешен, тъй като именно след шут на бразилеца, топката бе спряна с ръка от Фил Невил и Клатенбърг отново посочи точката на дузпата. Кайт отново не сгреши и даде преднина на Ливърпул секунди преди последния съдийски сигнал, докато и Невил напускаше с червен картон.

До края на двубоя нервите на терена се опънаха и от щаба на домакините побесняха, когато реферът си затвори очите, когато Джейми Карагър свали на земята Джолиън Лескът.

Ливърпул бе без голмайстора си Фернандо Торес, докато Евертън страдаше от отсъствието на Тим Кейхил, Томас Гравесен и Джеймс Вон.