Арабският консорциум Dubai International Capital е отправил официална оферта на стойност 500 млн. паунда за закупуването на акциите на американските собственици на Ливърпул Джордж Джилет младши и Том Хикс.

Парите ще бъдат достатъчни на американците да покрият заемите си, които направиха, за да вземат властта на „Анфийлд” през миналия месец февруари, като дори ще регистрират печалба от по 75 млн. паунда.

Както е известно Dubai International Capital бе съвсем близо до финализиране на сделката с предишното ръководство на Ливърпул, но в последствие оттегли предложението си, след като разбра, че се водят преговори с Хикс и Джилет.

Предложението на DIC идва в тежък момент за американците, които вече са недолюбвани от привържениците на клуба, след публичния скандал с мениджъра Рафаел Бенитес и признанията за тайни преговори с германския специалист Юрген Клинсман. Множество от верните фенове на „червените” вече призоваха янките да се оттеглят, като се очаква утре в двубоя срещу Астън Вила протестите да продължат.

Въпреки разногласията между Бенитес и американците, испанецът вярва, че бъдещето му принадлежи на „мърсисайдци”. „Вярвам в бъдещето и че ще бъда част от него. Най-важното нещо е клубът и футболистите знаят това. Трябва да продължим да побеждаваме и тогава съм убеден, че всички ще бъдат доволни”, коментира испанецът.

Хикс и Джилет имат сериозни проблеми с погасяването на заема от 350 млн. паунда, който те направиха при поемането на властта на „Анфийлд”. Крайният срок за погасяването му е в края на следващия месец. В опитите си да осигурят допълнителни средства за изграждането на новия стадион двамата дори се опитаха да прехвърлят всички задължения, които направиха върху клуба. Разбира се те срещнаха съпротивата на голяма част от клубното ръководство.

Въпреки че говорителят на Хикс официално опроверга информациите, че иска да се раздели с акциите си, твърде възможно е той и партньорът му да преразгледат предложението на арабския консорциум, който е управляван от шейх Мохамед бин Рашид Ал Мактум. Състоянието на Мактум се оценява на повече от 7 млрд. паунда. Изпълнителният директор на компанията Самеер Ал Ансари пък не крие пристрастията си към „червените”. Очаква се развитие по случая да има в края на следващата седмица.