Летният трансферен прозорец определено бе добър за Ливърпул с привличането на играчи като Алисон, Фабиньо и Наби Кейта.

Най-интересният трансфер обаче бе този на Томас Гронемарк. Ако не сте чували за него, не се притеснявайте. Всъщност малко бяха до съвсем скоро, до преди Юрген Клоп да го привлече в своя треньорски екип с може би най-странната роля във футбола - треньор по тъчовете.

Самият Клоп призна, че не е чувал за треньор по тъчовете преди да разбере за датчанина, но моментално е пожелал да се срещне с него, а още след първия им разговор е взел решение да го назначи.

Привличането на 42-годишния специалист доведе до подигравки сред фенове и дори тв-експерта Анди Грей, но Клопо заяви, че веднага вижда приноса на Гронемарк, който е световен рекордьор за най-дълъг тъч с 51,33 метра.

"Знам, че това е безспорно най-странната работа в света", заяви Гронемарк, който смята, че е първият в света специалист по тъчове.

Той обаче няма намерение да превръща Ливърпул във "втори Стоук". Според него тъчовете са подценявана част от играта, която може да води до много повече голове и дори "да спаси живота" на отбора.

"Видях, че Джо Гомес направи няколко много добри тъча за Ливърпул, които не съм виждал преди", сподели легендата на Арсенал Иън Райт. "Изглежда той (Гронемарк) го е научил на нещо. Ливърпул ще се възползва от това."

Гронемарк, който работи с отбори от 2004-а насам, споделя, че Клоп се свързва с него, тъй като е бил любопитен от работата му. Самият той определя назначението в Ливърпул като "мечта".

"Ако бях защитник, не бих искал да бъда от другата страна на тъчовете на Гомес. Като цяло срещу Ливърпул не бих искал да пращам топката в тъч. Не казвам, че Ливърпул ще направи много с дълги тъчове, но не знаеш кога ще се наложи."

Гронемарк изчислява, че на мач има 40-50 тъчове. "Срещу Лестър Ливърпул имаше 54 - тяхната роля и важност според мен се подценява както никое друго статично положение."

"Ако очаквате професионални футболисти да бъдат първокласни изпълнители на тъчове без треньорски насоки, значи сте големи оптимисти. Като цяло стандартът е доста зле. Фокус върху тъчовете може да спаси живота на малките клубове като техника за оцеляване", споделя специалистът.

"Но на върха на лигата може да помогне за по-плавен стил на игра. Независимо от позицията в първенството, тъчовете са предимство."

Гронемарк обучава в три типа тъчове - дълги, бързи, които могат да стартират контраатака, и умни тъчове, чиято цел е запазването на владението под напрежение.

"Концентрирам се върху всичко, за което може да се сетите", споделя бившият международен спринтьор, който е бил част от националния отбор на Дания по атлетика и бобслей. "Не е само техниката на хвърляне, но и как да поемеш топката, как да направиш правилните спринтове, позиционирането, създаването на пространства."

Преди Ливърпул, Гронемарк е работил с датските тимове Мидтиланд и Хорсенс, както и в Бундеслигата.

През миналата година Мидтиланд, който спечели титлата, и Хорсенс, вкараха по 10 гола след дълги тъчове.

Под ръководството на Гронемарк Андреас Поулсен, който премина от Мидтиланд в Борусия Мьонхенгладбах, подобри хвърлянето си от 25 метра на 37,9 метра. Според специалиста има 25-30 технически аспекта на дългия тъч, а той използва видео анализ, за да постига подобрения, които са средно между 4 и 8 метра за всеки футболист.

"Ако Ливърпул вкара гол или два от дълги тъчове, ще бъде перфектно за мен. Но още повече, ако дойде след бързо хвърляне или умен тъч."

Според Opta, в Премиършип за последните 5 сезона има само 20 гола от "тъч ситуация", както и един от началото на този сезон. Миналия сезон Ливърпул имаше само три удара след тъч, а Лестър бе първи по този показател с 14.

Томас Гронемарк

източник: facebook.com/Thomas-Gronnemark

"Съжалявам, но треньор по тъчове? Това е топка, хващаш я с двете си ръце, поставяш я зад главата си и я хвърляш с двата крака на земята", заяви подигравателно Анди Грей. Самият Гронемарк обаче не се обижда.

"Знам, че това е най-смахнатата работа в света", споделя датчанинът, който се възхищава от тъчовете още от детска възраст и сам се е обучавал по темата. "Аз съм световен рекордьор и водещ световен експерт, но не съм прекалено голям, че да не се забавлявам със себе си."