Легендата на Арсенал Денис Бергкамп все по-силно е спряган за завръщане в английската Висша лига.

Холандецът бързо се превърна във фаворит за овакантения мениджърски пост в Суонзи според букмейкърите в страната, като към момента шансовете му да заеме позицията се оценяват на 14:1.

Бергкамп прекара 11 сезона като играч на „артилеристите“, като сложи край на кариерата си през 2006 г. Неговият бенефис срещу Аякс, чийто юноша е той, бе първият мач, който се игра на новопостроения „Емирейтс“.

43-годишният бивш нападател започва кариерата си в Годензонен веднага след завършването на известната младежка академия на холандския колос, а през 1986 г. прави официалния си дебют за клуба от Амстердам. След титлата в Ередивизи през сезон 1989/1990 и спечелената Купа на УЕФА (1991/1992) Бергкамп преминава в Интер през 1993 г. срещу 7 млн. паунда.

За 2 години на „Джузепе Меаца“ той отново вдига Купата на УЕФА, но така и не успява да свикне със Серия А. Тогавашният мениджър на Арсенал Брус Риъх плаща за него 7,5 млн. английски лири, за да постави началото на една ера.

Тиери Анри, Робер Пирес, Патрик Виера, Фредерик Люнгберг и Силван Вилтор също акостират на „Хайбъри“ през следващите няколко години и издигат Арсенал сред най-силните отбори на Острова и в Европа. До края на кариерата си Бергкамп печели 3 титли на страната и 4 пъти триумфира с ФА Къп.

Знаменитият голаджия получава предложение да работи като скаут в северен Лондон, но той го отхвърля, за да започне работа с най-малките в школата на Аякс. След назначаването на Франк Де Бур за мениджър през 2010, той вече води юношите до 19 години. П

Неговият напредък е толкова впечатляващ, че неговият бивш съотборник в холандския национален тим го прави свой асистент преди началото на изминалия сезон, който завърши с втора поредна титла в Ередивизи за Аякс.