Броят на арестите по време на футболни срещи в Англия и Уелс се е увеличил за първи път от четири години, като най-много запалянковци, имали сблъсъци с полицията, са задържани на мачовете на Манчестър Юнайтед и Челси.

Резултатите са от изследване, поръчано от британското правителство. Общата бройка на задържани хулигани по различни обвинения, свързани с футболни срещи, е нараснал с 8% до 3,788 човека през сезона 2006/2007 година в сравнение с миналите години.

Увеличаването се случва за първи път от 2002/2003 година насам, когато са задържани 3,373 човека. Правителството обяви, че това нарастване на насилието по стадионите е довело до по-твърда позиция на полицията по време на анти-социални прояви и безредици.

Клубовете с най-много арестувани фенове са Манчестър Юнайтед – 192, Челси – 135 и Съндърланд – 119. Изследването показва също така, че посещаемостта на мачове се е увеличила с 5% през последната година до 39 милиона души.

Рекордно е паднало нивото на арести на расова основа -с цели 25%, но се увеличава бройката на задържаните за хвърляне на ракети – от 68 % до 97%. Клубове, които имат най-много запалянковци, на които е забранено на стъпват на стадиона, са Лийдс Юнайтед, Кардиф Сити, Нюкасъл Юнайтед, Манчестър Юнайтед и Суонзи Сити.