Правосъдният министър на Великобритания Джак Строу заяви, че Майкъл Шийлдс не може да бъде освободен от британския затвор, в който излежава присъдата си, тъй като за това трябва да се съгласят и българските власти, съобщава "Ливърпул Дейли Пост".

По време на визита в Къркдейл, Строу заяви, че евентуално решение за освобождаване на Шийлдс трябва да бъде взето съвместно с българските власти.

Стоу коментира по следния начин случая на Майкъл Шийлдс, фен на Ливърпул, който се опита да убие с тухла българския барман Мартин Георгиев: "Аз бях външен министър по времето, когато той беше арестуван и мога да кажа, че съм запознат със случая на Майкъл още от самото начало. Мога да кажа, че съм наясно с всички детайли".

Строу обясни пред роднините на Шийлдс, че фенът на Ливърпул не може да бъде освободен от британското правителство, ако няма споразумение с България и допълни, че "британското правителство разглежда договорените правни норми".

Джак Строу също така заяви, че ако бъде освободен Шийлдс, тога ще създаде прецедент и чуждите правителства няма да се съгласяват да депортират британски жители за излежаване на присъдата им в тяхната родина. Той допълни: "Това няма да помогне на интересите на британските граждани! Аз разбирам напълно притесненията на семейството и се опитвам да дам всичко от себе си. Самият аз поставих въпроса директно пред българския правосъден министър и се надявам да направя това отново в най-скоро време".

21-годишният Майкъл Шийлдс бе осъден от български съд за нападението над бармана Мартин Георгиев през 2005 година, но след това бе депортиран и излежава присъдата си в британски затвор, който се намира до град Престън. Водещият британски експерт по тестовете с детектор на лъжата Дон Каргил пък заяви миналия месец, че осъденият в България за опит за убийство Майкъл Шийлдс е невинен, тъй като англичанинът премина без проблем полиграфа. Това повдигна въпроса, Великобритания да освободи предсрочно от затвора фена на Ливърпул.