Северното дерби на Англия между отборите на Съндърланд и Нюкасъл завърши с боево реми 1:1. Мачът от 13-я кръг на Премиършип ще се запомни с добрата игра на двата отбора и с расистките прояви на Джоуи Бартън в края на първото полувреме.

През първите 45 минути домакините доминираха на терена, но със сериозни пропуски се отличиха Майкъл Чопра, Грант Ледбитър и Кенуин Джоунс, а стража на „свраките” Стив Харпър на няколко пъти се налагаше да показва своя добър рефлекс.

В последните секунди на първата част футболиста на „свраките” Джоуи Бартън изпревари халфа на „черните котки” Диксън Етуху за една топка, след което скандалният полузащитник срита играча на домакините в гениталите. Когато двата отбора се отправиха към съблекалнята бившият футболист на Манчестър Сити показа с ръка на Етуху, че мирише.

Второто полувреме отново започна с натиск на Съндърланд, които стигнаха до гол в 52-та минута, който бе дело на Дани Хигинботам, който засече с глава центриране от ъглов удар на Ледбитър и не остави никакви шансове на Харпър.

Воденият от Сам Алърдайс отбор веднага реагира и се опита да изравни. В 65-та минута Хабиб Бейе пусна пас по дясното крило към Джеймс Милнър, който напредна и достигна границите на наказателното поле на Съндарланд, след което се опита да намери Майкъл Оуен, но вместо това топката с голяма доза късмет влезе във вратата на Крейг Гордън.

До края на мача двата отбора имаха добри възможности да стигнат до крайния успех в срещата, но не успяха да реализират създадените положение пред двете врати.

Във временното класиране Нюкасъл се намира на 10-о място с 18 точки и мач по-малко, а воденият от Рой Кийн тим Съндърланд е на 15-та позиция с 10 точки.