Бившият футболист на Астън Вила и английският национален тим Габриел Агбонлахор обяви края на своята професионална кариера. Игралият рамо до рамо със Стилиян Петров при „виланите” нападател се оттегля на 32 години.

Агбонлахор така и не успя да си намери нов отбор, откакто прекрати взаимоотношенията си с втородивизионния Вила в края на миналия сезон. Неговият последен официален мач датира от декември 2017 година.

Юношата на бирмингамци се оттегля с 86 гола в 391 участия за клуба. Агбонлахор също така има 3 мача за английския национален тим.

„Настъпи моментът официално да се откажа и да гледам мачовете на Астън Вила само като фен”, обяви Агбонлахор в „Инстаграм”. „Ако някой в училище ми беше казал, че ще изиграя почти 400 мача за Астън Вила, че ще стана най-добрия реализатор на клуба във Висшата лига, че ще бъда капитан на този велик клуб и ще представлявам Англия при мъжете, бих се изсмял.”

„Искам да благодаря на всичките ни фенове, на треньорите, с които работих в този голям тим и на бившите си съиграчи. Мисълта да играя за друг тим или да играя срещу Астън Вила беше нещо, което не успях да приема. Очаквам с нетърпение всичко, което бъдещето ми е приготвило”, допълни Агбонлахор.

Футболистът беше ключова част от състава на Астън Вила, който успя в три поредни години да финишира на 6-о място във Висшата лига (сезони 2007/2008, 2008/2009 и 2009/2010). С клуба на своето сърце той загуби два финала – срещу Манчестър Юнайтед за Купата на Лигата през 2010-а и срещу Арсенал за ФА Къп през 2015-а.

Цялата кариера на Агбонлахор преминава с екипа на Астън Вила, като се изключат два кратки престоя под наем през 2005-а последователно в Уотфорд и Шефилд Уензди.