Манчестър Юнайтед и Астън Вила са първите два полуфиналиста в турнира за Купата на Лигата в Англия. Юнайтед с Димитър Бербатов като титуляр, се наложи над Тотнъм с 2:0, а Астън Вила победи като гост Портсмут с 4:2. Стилиян Петров си отбеляза автогол, но след това той и съотборниците му успяха да се съвземат и да обърнат нещата в своя полза по категоричен начин.

В абсолютен герой за Манчестър Юнайтед тази вечер се превърна младокът Дарън Гибсън, реализирал и двете попадения за „червените дяволи”. Двубоят бе повторение на финала за Карлинг къп от миналата година, когато Юнайтед се наложи след дузпи.

Сър Алекс Фъргюсън заложи на възстановения и с нова прическа Димитър Бербатов от самото начало на двубоя, но го замени в 62-та минута, за Федерико Македа. Най-добрата ситуация за българина бе един удар в 48-та минута, но той бе париран от защитник на домакините.

И двата гола на Гибсън бяха много хубави, като първият падна още в 16-та минута, с премерен далечен удар. Вторият не се забави дълго, и в 38-та, след размяна на пасове с Дани Уелбек, отново Гибсън фалцира топката в горния ъгъл на вратата за 2:0.

Ман Юнайтед стигна сравнително лесно до успеха, като така и не включи на пълни обороти, макар и в изключително алтернативен състав. Малкото шансове за Тотнъм, открили се пред Джърмейн Дефоу и Дейвид Бентли, бяха спасени от Томаш Кушчак, или избити от отбраната на гостите.

Далеч повече емоции имаше на „Фратън Парк”, където Портсмут загуби от Астън Вила с 2:4. Изненадващо, българският капитан на гостите Стилиян Петров засече в собствената си врата едно центриране от корнер на Дани Уебър в 10-та минута, и така даде преднина на Помпи. По-малко от две минути обаче бяха необходими на Емил Хески да успокои бирмингамци, като реализира изравнително попадение за 1:1.

В 27-та минута Джеймс Милнър сътвори пълен обрат, стреляйки прецизно през отбраната на Портсмут, право в долния десен ъгъл на Бегович.

Двубоят продължи равностойно, но пред Астън Вила да се отваряха повече пространства за атака, особено през второто полувреме. Гостите се възползваха и Стюърт Даунинг до голяма степен реши нещата в 74-та минута, когато засече с глава подаване на Ашли Йънг. Това бе и първи мач като титуляр за Даунинг с екипа на Вила. Той бе купен през лятото, но до преди десет дни лекуваше контузия.

Нванку Кану върна за кратко надеждите на Портсмут, като се разписа във вратата на Брад Гузан в 87-та минута, но 100 секунди по-късно Ашли Йънг сложи точка на спора, като стреля в центъра на мрежата от близко разстояние.

Така Астън Вила си осигури напълно заслужено класиране на полуфинал за Карлинг Къп, след като доминираше на „Фратън Парк”, отправи повече удари към вратата на домакините, и вгорчи допълнително живота на новия мениджър на Помпи Аврам Грант.

Утре са другите два четвъртфинала – Ман Сити – Арсенал (21.45 часа) и Блекбърн – Челси (22.00 часа).