Мениджърът на Ливърпул Рафа Бенитес поиска от Английската футболна асоциация да разреши на водещите клубове от Висшата лига да имат свои „Б” отбори, които да играят в по-долните дивизии, както е в неговата родина Испания.

В Англия има шампионат на резервните отбори, който се играе след провеждането на срещите от Висшата лига и в него взимат участие и играчите от представителните отбор, които не са играли в съответния кръг на Премиършип.

Според наставникът на Ливърпул тази система не е подходяща за младите играчи, тъй като те не изиграват достатъчен брой срещи през сезона.

„Ясно е, че системата с резервите не работи. Лигата на резервите е нищо” – заяви испанецът – „Можеш да видиш млади играчи, които имат само 18 мача на сезон. Това е нищо – категорично недостатъчно за развитието на тези играчи.”

Според него няма смисъл играчи да бъдат част от първия отбор, без те да могат да играят футбол достоен за първия отбор.

„Между 18 и 21 годишна възраст играчите в тази страна не знаят какво да правят. Ако са достатъчно добри на 18 те са част от първия отбор, но седят на пейката през цялото време.”

Докато учеше треньорския занаят Бенитес работеше като треньор на дублиращия отбор на Реал Мадрид в испанската втора дивизия.

„Имах отбор от играчи на 18-19 годишна възраст в Сегунда дивизион и те играеха срещу мъже, но отборът побеждаваше и завършихме веднъж шести и веднъж четвърти. Въпросът е, какво подобрява качеството на играчите?”

„Ти не можеш да играеш в Лигата на резервите с играчи, които са на по 34 години и се завръщат от контузия. Те не се хвърлят здраво. Аз искам да виждам резервните отбори на големите клубове да играят за себе си в по-долните дивизии. Защо не, ако те са достатъчно качествени?”

„Ключът е, че младите играчи може и да имат качество, но не и опита необходим за първия тим. Те само седят на пейката. Това ще бъде моста между младите и първия отбор. Ако не даваш на младите играчи шанса да играят конкурентен футбол и да се учат, нещата стават невъзможни.” - каза още Бербатов.