Барселона ще отправи първото си официално предложение към Арсенал за Сеск Фабрегас днес, в понеделник. Офертата ще бъде изпратена по факса, и ще е на стойност 30 милиона паунда, твърди Goal.com UK. Очакваше се шампионите да направят стъпка още миналата седмица, но тогава само информираха Арсенал за своя интерес. Почти сигурно е, че „топчиите” ще откажат това първо предложение, тъй като искат почти двойна сума за своя капитан.

Арсенал вероятно ще склони да се раздели с Фабрегас за около 50 милиона паунда. Мениджърът Арсен Венгер обаче обяви, че ще се опита да задържи полузащитника, и да го разубеди в намерението да се завърне в клуба на детството си. Президентът на клуба Питър Хил-Ууд пък публично заяви, че Сеск не е за продан, и окачестви като „смешни” опитите на Барселона да се домогне до играча посредством медиите.

Още един факт е, че дори да реши да продава Фабрегас, Арсенал ще се опита да забави трансфера за след Световното първенство, тъй като при добри изяви на халфа там, цената му може да скочи до към 80 милиона паунда.

Междувременно, Испанската футболна федерация разреши на Барселона да преговаря с Фабрегас по време на подготовката за Мондиал 2010, до 9 юни, ден след последната контрола на националния отбор.