Голът на Михаел Балак в 79-та минута на срещата-реванш от 1/8-финалите на Шампионската лига срещу Порто (2:1) спаси Челси и прати „сините” от Лондон в следващия етап на турнира. Фенове и медии критикуваха Балак в продължение на месеци, но най-края той се превърна в крал, пише „Билд”.

„Страшно много се радвам, че вкарах толкова важен гол в такава ситуация. Това бе най-значителното попадение, което съм отбелязвал в Челси”, коментира капитанът на немския национален отбор. „На полувремето в съблекалнята беше много особен момент. Всички бяхме сломени. Тогава Жозе ни каза „Вие трябва сами да повярвате в себе си. Излизайте и се наслаждавайте на мача! Нашите футболисти са чудесни, не трябва да се страхуваме”, сподели халфът на лондонския отбор.

Сред повечето фенове на Челси Балак вече е номер 1. „Таймс” го хвали: „Балак понесе много критики този сезон, защото игра слабо и равнодушно като стар фолксваген. Въпреки това си пролича, че той поддържа мотора си на ниво, защото накрая заигра като БМВ”. „Дейли мирър” пише: „Повечето време от играта той прекара в някакъв собствен свят на мечтите. Безцелно се луташе насам-натам”.

„Никой не се радва, когато го критикуват. Но аз нямам проблем с това. Не знам, дали голът бе преломен момент за мен, но се надявам да е така”, каза германецът. Той гледа напред – в посока финал. Балак: „Способността да отвръщаш на удара, когато си назад, показва характера, а отборът има нужда от характер и самочувствие , за да спечели Шампионската лига”.