Арсенал и Съндърланд завършиха наравно 0:0 в отложен мач от 33-ия кръг на английската Висша лига. Благодарение на спечелената точка, „черните котки“ си осигуриха и на теория оставане в Премиършип и през следващия сезон.

В Лондон Арсенал бе по-добрият отбор в по-голямата част от двубоя, но великолепните намеси на вратаря на гостите Костел Панталимон до голяма степен бяха решителни за равенството, което подпечата участието на Съндърланд в елита и догодина.

„Топчиите“ обаче надали са много недоволни, тъй като точката на практика им подпечата третото място в крайното класиране. Преди последния кръг Арсенал има 3 точки повече от Манчестър Юнайтед, а по-добрата голова разлика със 7 гола на „артилеристите“ прави оставането им на трета позиция сигурно.

През първото полувреме на „Емиратс“ домакините имаха преимущество, но то се проявяваше единствено в по-дълго притежание на топката. „Топчиите“ не успяха да стигнат до сериозни голови възможности, а съперникът предимно се защитаваше и чакаше изгоден момент за контра атака.

Втората част бе доста по-интригуваща откъм голови възможности, а Костел Панталимон определено се превърна в герой за своя отбор с множеството спасявания, които направи.

Първите шансове обаче бяха в полза на Съндърланд. Стивън Флетчър и Патрик ван Аанхолт стреляха от добри позиции, но Давид Оспина спаси вратата си.

В 56-ата минута Панталимон демонстрира качествата си, спасявайки изстрел фронтално срещу себе си на Оливие Жиру. 2 минути по-късно румънецът отрази и изстрел с глава на Киърън Гибс.

В последните 10 минути на двубоя „топчиите“ увеличиха натиска си, но Панталимон просто отчая опитите на домакините. Тио Уолкът, Алексис Санчес и Санти Касорла опитаха да донесат успеха на Арсенал, но вратарят на гостите не бе готов да вади топката от своята врата.

 

В класирането Арсенал е трети със 72 точки, на 3 пред Ман Юнайтед. Съндърланд е на 15-а позиция с 38 и с 4 над зоната на изпадащите запазва мястото си във Висшата лига и през следващия сезон.