Защитникът Антон Фърдиданд застана днес пред съда, за да даде своите показания по делото срещу Джон Тери, обвинен в расизъм.

31-годишният играч на Челси Тери се изправя пред заседателите, заради расистка обида, отправена към Фърдинанд по време на мача между „сините“ и КПР на „Лофтъс Роуд“ миналия октомври.

Делото, което ще се гледа пет дни, тече в Съда на Уестминстърските магистрати.

Ако бъде обявен за виновен, Тери може да получи глоба до 2500 паунда.

Четец по устни ще свидетелства също по делото, а Антон Фърдинанд призна, че първоначално не е мислел, че Тери е изрекъл такива думи. След мача обаче приятелката му му показала в YouTube видео записа, и той си променил мнението.

Антон Фърдинанд от свидетелското място: Расизмът ранява

източник: Reuters

Фърдинанд заяви пред заседателите, че ако е чул веднага думите, е щял да докладва на главния арбитър. „Естествено, че щях да бъда много засегнат, и вероятно нямаше да реагирам, само защото съм професионалист, а ние не правим такива неща,“ заяви той. „Щях да кажа на съдиите, и да вземат мерки те след мача.“

„Когато някой въвлече цвета на кожата в нещата, това ги прави съвсем различни, и е много болезнено,“ продължи Антон пред съда.

При кръстосания разпит, Фърдинанд обясни, че не за първи път го псуват, и признава, че той също е употребявал нецензурен език към съперниците си.

Свадата между двамата започна, след като Тери претендираше за дузпа, а Фърдинанд отричаше. Самият Фърдинанд се опитва като „спокоен играч“, и запитан защо се е ядосал тогава на исканията за дузпа, отговори: „Защото съм победител“.

Адвокатът попита Фърдиданд дали с обидите си към Тери се е опитвал да го предизвика да реагира, той призна: „Вероятно да. От мача оставаше малко.“ Защитата опита да докаже, че Фърдинанд си е измислил расистките обиди, след като не е успял да предизвика нужната реакция. Според адвоката още, Фърдинанд е бил подтикнат от агента си Джъстин Ригби да заведе делото, но той отрече.